Esküvői torta: Így tervezd meg!

Csákvári Anna a PanniCake Tortaműhely alapítójának vendégblogja, az esküvői torta rendelésének menetéről.

Milyen stílusú és ízű tortát válasszak, hány szeletes tortát rendeljek, és milyen árral számoljak? Ebben a cikkben az esküvői tortákkal kapcsolatban minden hasznos tippet megtalálsz a legtöbbször felmerülő kérdésekre.

esküvői torta

Olyan sok gyönyörű esküvői torta képet látok az interneten, hogyan tudnék dönteni milyen legyen az enyém?

A legtöbb pár azzal kezdi az esküvőjének a tervezgetését, hogy inspirálódik, képeket nézeget, igyekszik minél több információt begyűjteni és ihletet szerezni a sajátjához. A legnépszerűbb oldal ehhez a Pinterest, ahol órákra el lehet veszni a szebbnél szebb képek tengerében. A torták esetében is ez a helyzet.

Először az esküvő stílusát döntsétek el!

Hogy egy picit megkönnyítsd magadnak a döntést, elsőként azt próbáld meg körülírni, hogy milyen stílusú esküvőt képzeltél el, milyen hangulatot szeretnél teremteni a nagy napon.

  • Például: csillogó elegáns design,
  • barokkos hangulat,
  • vintage,
  • természetközeli letisztult design,
  • színes vibráló hangulat.

Ha ezt eldöntötted, ehhez próbáld igazítani a torta stílusát is.

Alapvetően az a jó koncepció, hogy ha kitaláltad milyen típusú esküvőt szeretnél, ehhez a stílushoz igazítod az esküvő minden további elemét is (helyszín, dekoráció, meghívó, torta, stb), így egy egységes kompozíciót alkot majd minden.

Desszert

Emeletes esküvői torta legyen, vagy desszertasztal?

Attól függ. Ha kiskorod óta egy hatalmas, többszintes esküvői tortáról álmodozol, akkor ne mondj le róla!

Ha viszont nyitott vagy az újdonságokra, a megszokottól eltérő lehetőségekre, akkor gondolkozz el a több tortából álló torta-kollekció lehetőségén.

Emeletes torta: mi szól ellene, és mi mellette?

Sokkal látványosabb maga a torta és lenyűgözőbb dekorációt lehet hozzá tervezni, sőt akár ceremóniát is tudtok kialakítani hozzá.

Egyszerre tudjátok felvágni az első szeletet, azonban tovább tart a szeletelése és csak felülről lefelé haladva lehet felvágni, tehát a legalsó szint megkóstolásához végig kell várni a többi szint lebontását. Fontos szempont lehet ma már, hogy nem lehet mentes torta a része, azt külön kell rendelni hozzá.

Torta-kollekció: mi szól ellene, és mi mellette?

Kevésbé látványos maga a torta a méretéből adódóan, de izgalmas desszertasztalt lehet létrehozni a több torta és a kisebb sütemények felhasználásával, illetve megfelelő dekorációs elemek kiegészítésével.

Egy külön programelem lehet a desszertasztal ‘befejezése’ a torták behozatalával.

Többféle ízt tudtok választani és több tételt lehet mentes verzióban is rendelni.

Egyszerre akár két tortát is fel tudtok szelni együtt. Gyorsabb a felvágás, kiszolgálás, azonban több kéz, felszolgáló szükséges hozzá.

Nude torta

Mekkora tortát rendeljek?

Az örök kérdés, amiben senki sem ért egyet.

Több tényezőt is figyelembe kell venni a döntéskor. A vendégek összetétele, hány gyerek lesz az esküvőn, ki az, aki hamarabb hazamegy, mennyire szeretik az édességet a meghívottak, lesz-e torta, sütemény, desszert ezen kívül?

Vendégszámhoz igazítsd a torta szeletszámát!

Én mindig azt szoktam javasolni, hogy a vendégszámhoz érdemes viszonyítani a torta szeletszámát is, hiszen mindenhol más szokások vannak, de inkább maradjon néhány szelet a tortából, amit el lehet csomagolni a családnak, minthogy kevés legyen, mert az kínos tud lenni.

Példaként: ha egy 70 fős esküvőtök lesz, akkor az esküvői torta is ennek megfelelően 70 szeletes legyen.

Honnan rendeljek?

Ha van kedvenc cukrászdátok, cukrászotok, akitől máskor is szoktatok tortát, süteményeket rendelni és bevált, akkor első körben ott érdeklődjetek, hogy vállalnak-e esküvői tortakészítést. Ha igen, akkor nyert ügyetek van.

Ha nincs ilyen bevált kapcsolatotok, akkor kezdjetek el keresgélni az interneten olyan kisebb tortaműhelyeket, cukrászokat, akiknek tetszenek a munkái, mert ők biztosan személyre szabott, egyedi és minőségi esküvői tortát tudnak nektek készíteni, szemben a nagyobb cukrászatokkal, ahol nincs annyi idő a személyes tervezgetésre, és az egyedi igények megvalósítására.

Mikor rendeljek?

Legalább az esküvő időpontja előtt 6-8 hónappal érdemes érdeklődni, hogy az időpont szabad-e még a cukrásznál. Ha igen, akkor pedig le is foglalózni, hogy biztosan el tudja vállalni a tortátokat. A részleteket elég 3-4 hónappal előbb egyeztetni.

esküvői torta

Milyen ízű tortát válasszak?

Ennek az eldöntéséhez a legjobb, ha előzetesen elmentek a kiválasztott cukrászhoz egy kóstolóra (a legtöbb helyen van erre lehetőség). Előre egyeztetett időpontban lehetőségetek van többféle ízkombinációt is kipróbálni, hogy megtervezzétek milyen legyen a tortátok.

Ez az alkalom arra is nagyon jó, hogy személyesen találkozzatok a cukrásszal és egyeztessétek a torta további részleteit is.

Hogy jut el az esküvőmre a torta?

Ha bevállalós vagy, te magad is intézheted, de mivel a szállítást az esküvő napján kell kivitelezni, ezért jobban jársz, ha ettől a plusz tehertől megszabadítod magad.

Biztonságosabb, ha a tortádat a cukrász szállítja ki a nagy napon.

A legtöbb cukrász és cukrászda vállalja a profi és biztonságos kiszállítást a helyszínre, hogy ezzel ne nektek kelljen foglalkozni.

Érdemes ezt a lehetőséget igénybe venni akkor is, ha élővirág, vagy gyümölcsdekorációt szeretnétek a tortára, mert az a legtöbb esetben a helyszínen kerül felhelyezésre.

Ha PanniCake tortát választasz az esküvőre, akkor biztos lehetsz benne, hogy időben és a megrendelt minőségben érkezik meg a torta a helyszínre, de ha a többi apró részletet is szeretnéd jó kezekben tudni, akkor pedig jól jön az esküvői koordinátor, aki mindent ellenőriz, míg te készülődsz.

Virágos torta

Legyenek a torta mellett aprósütik is?

Természetesen igen!

Gondoljátok végig mi lesz az esküvő menete a vendégvárástól a buli végéig, hány helyszínen fogadjátok majd a gratulációkat. Rendeljetek vegyesen édes és sós süteményeket is, hogy mindenkinek kedvezzetek vele.

Érdemes sós apróságokból (pl. pogácsa, rudacska, pite) a vendégvárás és a táncolás idejére is rendelni.

Édességekből pedig szintén a vendégváráshoz, illetve a pohárköszöntők, egyéb programelemek idejére, és a desszertasztalhoz.

Mennyibe kerül a esküvői torta?

Talán a legfontosabb kérdés, amikor tortát szeretnétek rendelni és cukrászt választani. Erre egyértelmű válasz nincsen, mert nagyon sok mindentől függ, de általánosságban elmondható, hogyha minőségi és valóban finom és szép tortát szeretnétek, akkor az átlagárak 900 és 1500 Ft/szelet között mozognak.

Ez elég széles skála, de nagyon sok függ az ízektől, alapanyagoktól, design-tól, dekorációtól stb.

Nézelődj a PanniCake esküvői tortái között!Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük