Esküvői vendégek és költségvetés

Tippek az esküvői vendéglista szűkítéséhez

Az esküvői méret (vendégszám) kiválasztása és az esküvői vendégek listájának elkészítése a tervezés egyik legmegterhelőbb része lehet. Számos olyan tényezőt kell figyelembe venni, mint a Te és a vőlegényed elképzelése, a család elvárásai és a barátok érzései. Lehetetlennek tűnik mindenkinek megfelelni. A teljeskörű lista elkészítése után ideje elvégezni a piszkos munkát: szűkíteni az esküvői vendégek listáját.

Hacsak nincs korlátlan költségvetésetek és korlátlan erőforrásaitok, soha nem fogtok tudni mindenkinek a kedvére tenni. Ti határozzátok meg, hogy kik azok, akik örökké részesei lehetnek értékes emlékeiteknek. Mivel sokkal könnyebb határozottnak maradni a döntéseiben, ha van tervetek, íme néhány tipp, amelyek segítenek szűkíteni a meghívottak listáját.

Az álomhelyszín

Ha álmaitok esküvői helyszíne nem a legolcsóbb kategória, akkor bizony korlátot kell szabni a résztvevők számának. Még akkor is, ha álmaid helyszíne sok embert képes befogadni, bensőségesebb összejövetel lehet egy kisebb létszám.

Ha el tudjátok engedni a nagylétszámú esküvőt, ebben az esetben foglaljátok le a helyszínt, és szabjatok korlátot. Ez a Ti különleges napotok, és meg akarsz házasodni egy olyan helyen, amely elbűvöl. Ne hagyjátok, hogy minden a meghívottakról szóljon és egy felfújt vendéglista diktálja azt, hogy hol és hogyan! Így a helyszín és annak költségeinek tudatában határozzatok meg egy maximum létszámot, amihez tartsátok is magatokat!

Az esküvői vendégek listájának szűkítése többszintű kategóriák szerint

Megpróbálni egy hosszú listából lehúzni embereket megfélemlítő és kellemetlen lehet. A folyamat megkönnyítésének egyik módja az, hogy mindenkit kategóriákra osztunk: közvetlen család, közeli rokonok, távoli rokonok, közeli barátok, családi barátok, munkatársak, ismerősök, gyerekek stb. Ezután rangsoroljátok ezeket a kategóriákat fontossági sorrendbe, és kezdjétek el alulról megvágni.

Ennek az oszt és vág módszernek az alkalmazása lehetővé teszi, hogy egyszerre több embert vágjatok ki, miközben csökken annak kockázata is, hogy bárki érzéseit megsértétek, ha rájön, hogy nem választottátok ki őket.

Gondoljatok a jelenre és a jövőre

Úgy akartok visszanézni majd az esküvői fotókra, hogy közben néha el kell gondolkodjatok azon, hogy „ki ez”? Azzal, hogy csak olyan embereket hívtok meg, akiket mindketten ismertek ez elkerülhető (az örömanya rég nem látott barátnője ne most akarjon megismerni Titeket). Az esküvő napja nem a bemutatkozás ideje. A személyes kapcsolatok figyelembevételével azonosítsátok be azokat az embereket, akikkel az elmúlt évben nem beszéltetek, vagy olyanokat, akikkel nem látjátok biztosnak, hogy 5 év múlva tartanátok a kapcsolatot (a volt kolléga, aki azért szülinapkor még rád üzen). Ez elősegíti a vendéglista összpontosítását azokra az emberekre, akik most a leginkább veletek tudnak örülni, és akik valószínűleg a jövőben is.

esküvői vendégek

Kiosztani a esküvői vendégek meghívásának százalékát

Úgy tűnik, hogy ez ellentmond az utolsó tippnek, tudom. Az egyik legnehezebb a vendéglista létrehozásakor a szülők elvárásainak kezelése. Ha Ti fizetitek az esküvőt, de nem szeretnétek teljesen kizárni a szüleiteket sem, engedjetek egy keveset és a létszámból néhány fő meghívását engedjétek át nekik.

A fizető szülőknek százalékos arányban lehet meghatározni a meghívható létszámot. Ha a szülők segítenek az esküvő kifizetésében, akkor a korrekt felosztás a meghatározott százalék átengedése lehet. Azonban, ha úgy döntötök, hogy megosztjátok a meghívásokat, ügyeljetek arra, hogy ne adjátok fel a vendéglista több mint 50% -át. A vendégek a legfontosabbak. Ilyen esetben a közeli rokonokat is a szülői meghívottakhoz lehet számolni.

Korlátozzátok vagy töröljétek el a „Plusz egy” opciót

Ez az egyik legegyszerűbb módszer a vendéglista csökkentésére. Minden meghívót csak a meghívottakhoz címezzetek. Például: „Kovács József és neje” vagy „Kovács József és Kovács Józsefné” vagy „Kovács József és neje”.
Ez az ültetésrend és az ültetőkártyák elkészítését is megkönnyíti, hiszen nincs meglepetés vendég. Az egyedülálló barátokat pedig össze lehet ültetni, hogy ne érezzék magukat kimaradva a párok tömegéből.

Legyen csak felnőtteknek

A csak felnőtteknek szóló esküvők soha nem mennek ki a divatból, különösen, ha a költségvetés vagy a helyszín korlátai azt jelentik, hogy választani kell barátok meghívása vagy gyermekek meghívása között. Bár nagyon jó lenne meghívni mindenki családját, gyakran nem reális. Ha úgy döntötök, hogy csak felnőtteknek szóló esküvőt szerveztek, tegyétek egyértelművé a meghívón és az esküvői webhelyen, hogy ne legyen zűrzavar. 

Meghívók kiosztása két hullámban az esküvői vendégek részére

Ha minden más kudarcot vall, és a vendéglista nem egészen a megadott számnak felel meg, mindenképpen hullámokban küldjétek el a meghívókat. Bontsátok a végleges listát két csoportra: azokra, akiknek mindenképpen részt kell venniük, és olyanokra, akik bár hiányoznának mégis tudtok ünnepelni nélkülük. Küldjétek a meghívót az első csoportnak 5-6 hónappal az esküvő előtt és kérjetek mihamarabbi visszajelzést a megjelenésről. Amint megkapjátok a visszajelzést és van lemondás, úgy küldhetitek a meghívókat a következő vendég csoportnak egyeztetett sorrendben. Ügyeljetek arra, hogy a második hullámnak elegendő időt biztosítsatok a visszajelzésre és a rákészülődésre.

Remélem, hogy ezek a tippek segítettek csökkenteni a zűrzavarokat, és kissé megkönnyítették ezeket a nehéz döntéseket. Miután szűkítettétek az esküvői vendégek listáját, a következő lépés a meghívók megrendelése.

Ha pedig elakadsz bárhol a szervezés során és szeretnél pár szakértői tanács birtokában továbblendülni ezeken, hívj nyugodtan, esküvői tanácsadás a RoseGold esküvő szolgáltatásai között.

esküvői vendégek

További hasznos esküvőszervezési ötletekért kövess instagramon is!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük