Tanácsok a stresszmentes esküvői ültetési rend megtervezéséhez

Ez az a kínzó kérdéskör, ami mindig felmerül, amikor az esküvői előkészületekről beszélünk. Az esküvői ültetési rend!  Kerek vagy téglalap alakú asztalok? Hány fő kerüljön egy asztalhoz? És mindenekelőtt, hogy ki ki mellett üljön?  Ezek mind olyan kérdések, amelyek megnehezíthetik az esküvőszervezés utolsó szakaszát. De hogy segítsek, összeállítottam néhány tippet, amelyekkel stresszmentes ültetésrendet készíthetsz az esküvődre.

Feltétlenül szükség van esküvői ültetési rend elkészítésére?

Természetesen, mint minden esküvői „szabály” esetében, nem kötelező ez sem, és ha például kevésbé hagyományos vacsoraformát választottak (pl. food truckot), akkor teljesen felesleges is lehet. Az esküvői ültetési rend azonban nem feltétlenül jelent hivatalos vacsorát, és meg kell hagyni, hogy megkönnyíti a dolgot, ha száz vendéget kell leültetni, hogy a vacsora menetrendjét betartsák, és a családok tagjai egymás mellett foglalhassanak helyet.

esküvői asztal

NE kezd túl korán

Nem kell megnehezíteni a dolgokat azzal, hogy túl korán kezditek el az esküvői ültetési rend elkészítését. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vendégek egy része még az esküvő előtt néhány nappal is lemondja a meghívást. Ha mindenképpen neki szeretnél állni időben,akkor hozz létre egy első tervet (akár excel vag ymás file-ban), és írj egy ideiglenes tervezetet az esküvő előtti hónapban, miután nagyjából visszajeleztek a vendégek. És a nagy nap előtt legfeljebb egy héttel készítsd el az ülésrend végleges változatát.

Ülőhelyenként vagy asztalonként?

Először is, kérdezd meg magadtól, hogy asztalt vagy ülőhelyet szeretnél-e biztosítani a vendégeidnek. Az első lehetőség lehetővé teszi, hogy a vendégek kiválaszthassák a helyüket egy adott asztalnál, míg a második lehetőség mindenkinek saját helyet jelöl ki. Ez a lehetőség egy kicsit fárasztóbb, de lehetővé teszi, hogy meghatározhassátok, ki ki mellett foglaljon helyet. Ez a leghatékonyabb megoldás, ha el akarod kerülni a családi drámát (és bizonyos családtagokat távol akarsz tartani egymástól).

Kerek vagy téglalap alakú asztalok?

Vannak helyek, ahol ez eleve meghatározott adottság, egyéb esetben pedig elsősorban ízlés kérdése. Nincs olyan megoldás, amelyik beszélgetés barátabb lenne a másiknál. Mert még egy nagyon nagy kerek asztalnál is nehéz lesz beszélgetni a szemközti szomszéddal. A hosszú asztalok viszont kevésbé hivatalos vacsorát formálnak.

Ki ki mellé üljön?

Ez az egyik legfontosabb dolog, amit az esküvői ültetési rend megtervezésekor nem szabad elfelejteni. Mindig legalább két olyan személyt ültess minden asztal köré, akik ismerik egymást. Ez megakadályozza, hogy a vendégek egy része egyedül maradjon a az este folyamán, és ne legyen kivel beszélgetnie. Csoportosítsd a vendégeket kor vagy érdeklődési kör szerint, és ha néhányan külföldről érkeztek, ne felejtsd el, hogy olyanok mellé ültessd őket, akik ugyanazt a nyelvet beszélik, vagy legalábbis angolul!

esküvői ültetési rend

Hol üljön az ifjú pár?

Ahol csak akarod! Gyakran a menyasszony és a vőlegény, valamint rokonaik számára egy főasztalt terveznek külön. Egy kicsit nagyobb, mint a többi, hogy a tanúk és házastársaik is elférjenek mellette. De téglalap asztaloknál lehet a főasztal az elrendezés részeként az asztalfő.
A főasztal aranyszabálya, hogy a terem közepére helyezzük, hogy minden vendéget láthassunk, és a szülők asztalát is helyezzük a terem közvetlen közelébe.

A váratlan helyzetekre

Egy nagynéni, aki az utolsó pillanatban lemondja, egy utolsó számolásnál elfelejtett személy, az unokatestvéred barátja, aki váratlanul érkezik, az ültetésterv valószínűleg módosul egy kicsit akár az utolsó pillanatban is, de ne aggódj! Az esküvői koordinátor ilyenkor jól jön, hogy kezelje a helyzetet.

Hogyan lesz a tervből valóság?

Miután az esküvő előtt egy héttel véglegesítetted a fájlt, küldd el az esküvőszerveződnek vagy koordinátorodnak, ha van ilyen, vagy a tanúidnak, ha ők lesznek azok, akik a nagy napon kiteszik a névkártyákat és ültetési táblákat.

Ne felejts el minden hasznos információt feltüntetni a vendégek étrendjéről (vegetáriánus, allergiás stb.) és a gyerekszékekről és felírni ezeket az ültetési tervre. A vendéglátós ezután képes lesz azonosítani őket.

Ne felejts el egy vagy két papíralapú másolatot készíteni, mert mindig jobb felkészülni a váratlan helyzetekre. Vagy egyszerűen bízd rá az egészet az esküvőszervezőre.

További hasznos tartalmakért és ötletekért kövess a facebookon és az instagramon!