Esküvői meghívó – Hogyan kell jól megírni?

Ez az a pillanat, amely elindítja az ünnepséget! Ma a blogon megosztom veletek tippjeimet, hogyan álljatok neki az esküvői meghívó készítésének. Ugyanis megannyi kérdés merülhet fel ezzel kapcsolatban is…

Egyetlen esküvői meghívó vagy több különálló lap?

A meghívót több különböző kártyára is feloszthatjátok, amelyek mindegyike egy adott témával rendelkezik, különösen akkor jó ez, ha úgy tervezitek, hogy bizonyos személyeket csak a szertartásra hívtok meg, másokat pedig az esküvői vacsorára is. De választhatjátok azt is, hogy két külön kártyát nyomtattok, vagy minden meghívó verzióhozhoz más-más szöveget készítetek.

Ha az összes vendéget meghívjátok a nap minden pillanatára, akkor egyetlen kártyán összegyűjthetitek az összes információt. Ugyanazon a lapon megemlíthetitek a szertartást, a vacsorát és a partit.

esküvői meghívó

A válaszkártya

A meghívóhoz egy kártyát is csatolhattok, amely lehetővé teszi a vendégek számára, hogy postai úton válaszoljanak arra, hogy jelen lesznek-e a nagy napon. Megadhattok egy határidőt a válaszadásra, általában egy hónappal a nagy nap előtt. Ezen a kártyán választ kérhettek az érkezők számáról, az esetleges speciális étrendekről (vegetáriánus, vegán, kóser, gluténmentes…).

A levélpapírhoz egy kis borítékot is mellékelhettek előre felbélyegezve és megcímezve, így a vendégeknek csak be kell dobniuk a postán a választ.

Bár ez a kártya szépen kiegészíti a meghívócsomagot, vegyétek figyelembe, hogy kevés vendég használja. Valójában valószínűleg üldöznötök kell majd a vendégeket a válaszaikért.

A hasznos információk kártya

Egy külön kártyán vagy az esküvői honlapra mutató linken keresztül hasznos információkat adhattok a vendégeknek az esküvőről. Egy szép térkép a fogadás helyszínéhez, parkolási információk, egy lista a közeli szállodákról, esetleges öltözködési szabályzat… Engedjétek szabadjára a fantáziátokat.

Hány esküvői meghívó kerüljön megrendelésre?

Páronként vagy családonként egy meghívóval számoljatok. Ne felejtsetek el extra meghívókat is számolni a biztonság kedvéért (kb. 5-10%-kal többet).

Mikor kell elküldeni a meghívókat?

A bejelentéseket 4-6 hónappal az esküvő előtt illik elküldeni. Korábban nem szükséges. 

Megemlíteni vagy nem megemlíteni a nászajándékot?

Ma már nem ritka, hogy a pár már összeköltözött, így nincs igénye különösebb stafírungra, szívesebben gyűjtenek a nászútra vagy valami nagyobb befektetésre. Éppen ezért ma már nem is meglepő, ha egy kisebb versikével vagy egy mondatban jelzitek, hogy nászajándékra pénzt vártok inkább. Nészajándék listával renelkezők viszont inkább esküvői honlapon vagy e-mailben küldjét ki a várt ajándékok leírását.

Hogyan írjunk szöveget?

Amikor a szöveget írjátok, mindig egyszerűen és érthetően fogalmazzatok, és kerüljétek a bonyolult vagy álhumoros kifejezéseket, amelyek teljesen haszontalanok és csak elbizonytalanítják a vendégeket.

Az interneten számos mintát találtok, a humorostól a hagyományosig, de akár saját magatok is megfogalmazhatjátok a lényeget. Nem kell túlzásba esni a szövegezést illetően, ma már nincsenek kötelező elemek, kivéve az esküvő idejét és helyszínét, mégiscsak jó, ha tudja a meghíott, hogy mikor és hova menjen :). Azonban javaslom, hogy a szertartás és a vacsora időpontján kívül más eseményt ne tüntessetek fel rajta (pl. tortavágás), egyrészt teljesen felesleges, másrészt a lakodalom idején már nem feltétel a pontos kezdés, a vendégek viszont készülnek rá, ez félreértésekre adhat okot.

Sokszor kutatnak a menyasszonyok napokon, heteken át megfelelő idézet után az interneten, de ha valami nem megy, vagy egyáltalán nem illik hozzátok, akkor engedd el. Ma már a meghívóknak sincsenek kötelező elemei, ahány meghívó, annyi féle, így nyugodtan belevihetitek saját ízléseteket, hiszen ez az esemény rólatok szól, a meghívó pedig az első pont, ahol a vendégek a rendezvény stílusával találkozhatnak.

Ki készítse?

Több lehetőség közül is választhattok. Természetesen nagyon sok meghívókészítő létezik ma már, akik különféle stílusokban alkotnak és a tervezéstől a nyomtdai munkáig minden lépést vállalnak, csak meg kell találnotok a Ti stílusotoknak megfelelő személyt.

Kicsit ügyesebb menyasszonyok ma már az internet és a különböző képszerkesztő programok adta lehetőséget kihasználva megtervezik saját meghívójuk képét, ilyenkor csak papírt és egy nyomdát kell találni, ahol a tervből valóság lesz.

Kreatívak pedig saját kezűleg készített meghívók létrehozását is bevállalhatják. Ma már egy egyszerűbb nyomtatóval is megoldható mindez.Esküvőszervezőként, szívesen segítek a meghívó megtervezésében, kiválasztásában. Hiszek abban, hogy ez is az egész esküvői koncepció része, így érdemes az esküvő egységeként kezelni. Keress meg bátran, ha szeretnéd, hogy végigkísérjelek titeket is az esküvőszervezés lépésein.


További hasznos tartalmakért és ötletekért kövess a facebookon és az instagramon!