Esküvői dekoráció – 6 tipp az esküvői asztal megtervezéséhez

Kiválasztottad a fogadás helyszínét, az esküvői ruhádat és a legtöbb szakembert, akik elkísérnek majd a nagy napon? Itt az ideje, hogy a dekorációra, és különösen az asztalok díszítésére gondolj – amely az esküvői dekoráció egyik alapvető eleme.

Miért kellene ezt tenni? Mert a fogadás helyszíne és a vacsora lesz – a szertartás után – a napotok egyik fénypontja, és az egyik olyan pillanat, amikor igazán átsugározhatjátok az esküvőtök hangulatát és az esküvői dekoráció jellegzetességét.

Íme 6 tipp, hogyan kezd el megtervezni az asztalok dekorációját.

1. Kezd az esküvő stílusának meghatározásával

Az esküvő témájának kiválasztása

A fogadás helyszínétől, a régiótól, az évszaktól vagy a személyiségetektől függően valószínűleg egy bizonyos hangulatot szeretnél adni a napnak. Vidéki esküvő, bohém esküvő, romantikus esküvő, városi esküvő, alkalmi esküvő, vidám esküvő, rockos esküvő, csak rajtatok múlik, hogy mi illik hozzátok a legjobban.

Határozd meg a színeket

Valószínűleg a színekről szóló elképzelésekkel fogsz kezdeni. A kiválasztott helynek vagy évszaknak lehetnek olyan különleges színei, amelyekből inspirációt meríthetsz, hogy az egész harmonikusnak tűnjön.

Vedd figyelembe a helyszín adottságait

A fogadás helyszíne is befolyásolhatja a dekoráció stílusát vagy színvilágát, ez is főszerepet játszik az asztalterítés kialakításában. Valóban, nem lehet elképzelni ugyanazt a dekorációt, ha egy magánkúriában, egy provence-i parasztházban vagy egy régi pajtában szeretnétek megvalósítani és nem lehet ugyanaz egy kastélyban vagy egy modern hotelben sem.

Az esküvői dekoráció része a bútorzat is

Ahogy a virágok vagy az asztalokra helyezett díszítőelemek, úgy a bútorok is fontos szerepet játszanak a vacsora hangulatában. A székek látványa az egységes képet is befolyásolja. Ha a helyszínen lévő székek nem megfelelőek, akkor érdemes elgondolkodni a székhuzat felhelyezésén vagy akár a székbérlésen is. 

2. Fontos az általános harmónia az esküvői dekoráció esetén

Nyilvánvalóan olyan elemeket kell választania, amelyek tetszenek, de főleg gondolni kell az egyes részletek közötti végső harmóniára. A dekoráció egyes részei hogyan kapcsolódnak össze és fedik át egymást, hogy egy koherens eredményt nyújtó egészet alkossanak.

esküvői dekoráció

3. A papír kiegészítők 

A papír (menü, névkártyák, stb.) és a virágok az asztal két fontos eleme lesznek. Együtt kell gondolkodni róluk. Ha sok virág van az asztalon, nem kell például virágos akvarellekkel díszített papírt készíteni. Ne feledd, hogy a színskála színeit oszd el a levélpapír és a virágok között, hogy az egész teljes legyen.

4. A kevesebb néha több

Az asztal díszítése fontos, de vigyázz, hogy ne vidd túlzásba. Hagyd az asztalt lélegezni, ne terheld túl. A vendégeknek legyen helyük, hogy láthassák egymást és beszélgethessenek egymással anélkül, hogy a virágdíszek útban lennének. A virágok ne essenek bele a poharakba és maradjon hely a tálalásnak is.

Ha kis ajándékot tervezel a vendégeknek, vizsgáld meg, hogy a tároló/csomagolás hozzáad-e valamit az asztalok dekorációjához (például helykártyaként szolgálva). Ha nem, és ez túlzsúfolja az egészet, akkor tervezhetsz egy szép asztalt, ahol elhelyezheted a köszönőajándékokat. Egy szép díszlet, amely még jobban feldobja ezt a kis ajándéktárgyat.

5. A virágok kiválasztása az esküvői dekoráció elemeként

Bízz a virágosban/dekoratőrben, aki tanácsot ad ebben a kérdésben. Mindenképpen óvakodj a túl illatos virágoktól, amelyek kellemetlenséget okozhatnak. A virágdíszítés nagyon fontos, és soha nem szabad, hogy az utolsó dolog legyen a költségvetésben. A dekoráció melegebbé és még szebbé teszi az asztalokat és a nap hangulatát. Ezek a virágok azok, amelyek a különbséget jelentik majd az emlékezés képeiben.

6. A fény is az esküvői dekoráció része

Az étkező rész világítása is fontos. Az ideális az, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt a túl sok fény között, amely nélkülözi az intimitást, és a túl kevés fény között, amely megakadályozza, hogy a vendégek lássák, mi van a tányérjukon.

Kéd meg a DJ-t vagy a fénytechnikust, hogy világítsa meg a falakat a tökéletes összkép megalkotásához, de kerüljétek a villódzó lámpákat és rikító színeket.

Néhány gyertya elhelyezése az asztalokon meghitt hangulatot áraszthat, de kerülni kell a csak gyertyafénnyel történő világtást. Vacsora közben fontos, hogy a vendégek lássák az ételt, de a buli viszont nem indul be teljes fényárban, a fotós és a filmes pedig teljes sötétben nem tud dolgozni. Éppen ezért a szabályozható világítás a legideálisabb.

A dekoráció megálmodása és megalkotása nem egyszerű feladat éppen ezért érdemes a szervezési feladatok végére hagyni, mert így a sok apróság ami ezzel kapcsolatban felmerül nem viszi el a fókuszt a fontosabb, sürgetőbb feladatokról. Ha nem igazodsz el a feladatok sokaságában, kérd esküvőszervező segítségét.


További hasznos tartalmakért és ötletekért kövess a facebookon és az instagramon!