Esküvői helyszín választás

Hogyan válasszuk ki a megfelelő helyszínt az esküvőnkhöz?

Az előkészületek megkezdődtek! Úgy döntöttetek, hogy összeházasodtok! Miután meghatároztátok az esküvő költségvetését, itt az ideje, hogy megfontoljátok az esküvői vacsora helyszínének kiválasztását. Legyen az egy kastély, egy provence-i parasztház, egy párizsi szálloda, egy tóparti kávézó vagy a családi ház kertje, a költségvetéstől kezdve a stílusig mindent elmondunk arról, hogyan válasszátok ki a megfelelő esküvői helyszín t!

Válassz régiót

Mielőtt elkezdenétek keresni az esküvői helyszínt, kezdjétek azzal, hogy meghatározzátok Magyarország (vagy a világ) melyik régiójában szeretnétek kimondani az igent. Otthonod közelében, a szülőhelyed közelében vagy egyszerűen csak egy neked tetsző helyen, minden lehetséges. Csak a keresési mezőt kell szűkíteni, hogy megkönnyítsétek a keresést. Próbáljatok meg nem túl messze választani helyszínt a városházától és a templomtól, ha vallási és polgári házasságot köttök, hogy minimalizáljátok az utazást. Választhattok olyan helyszínt is, amely egybe vagy legalábbis nagyon közel van a vendégek szálláshelyéhez. Nem árt figyelembe venni, hogy a vendégek hogyan tudják megközelíteni az adott helyszínt.

A költségek

A helyszín kiválasztása költségvetési kérdés is. És ezt a kérdést már a kezdetektől fogva meg kell beszélni: mekkora az a maximális összeg, amelyet vendéglátásra tudtok fordítani? Ettől a költségvetéstől függően, hogy eltér-e az amiről álmodtok, és az amit engedhettek magatoknak. Nincs értelme túl sokat álmodozni, és ezért csalódni, ha nincs meg a megfelelő költségvetés.

Az esküvő stílusának meghatározása az esküvői helyszín kiválasztásához

Miután eldöntöttétek a földrajzi területet és a megszabtátok a költségvetést, kezdődik az igazi munka. Az esküvői helyszín megtalálása azt jelenti, hogy olyan szép, barátságos helyet kell keresni, amely megfelel Nektek, de egyben az esküvő stílusához is illeszkedik. Tehát határozzátok meg előre, milyen hangulatot szeretnétek adni a  nagy napnak, és ennek megfelelően keressetek helyszínt. Ha már kiválasztottátok a helyszínt, minden világosabb lesz a fejetekben, és elkezdhetitek keresni a többi szolgáltatót.

esküvői helyszín

Fontos a vendégek létszáma

Az esküvői vendégek száma szintén meghatározó tényező lesz a helyszín kiválasztásában. Sok helyszín csak 100 fő körüli létszámot fogad be, ezen felül pedig olyan megoldásokat kell találni, mint például egy nagy sátor felállítása egy szabadtéri vacsorához, ami elkerülhetetlenül megnöveli egy kicsit a költségvetését. A cél az, hogy a vendégek jól érezzék magukat, nincs értelme összezsúfolni őket egy szobába abban a reményben, hogy mindannyian elférnek, ez sem önnek, sem nekik nem lesz kellemes, és a tulajdonosok biztonsági okokból valószínűleg nem fognak beleegyezni.

És az ellenkezője is elképzelhető, van olyan helyszín, ahol minimum létszám van megadva, az alatt nem éri meg kiadni a helyszínt és nektek sem lenne jó, ha egy nagyobb méretű helyen elvesznének a vendégek, ilynekor nagyon nehéz jó bulit csinálni.

Szezonalitás az esküvői helyszín választásakor

Télen vagy ősszel házasodtok? Szerencsés vagy, nagyobb választási lehetőséged lesz a fogadás helyszínének szabad időpontjait illetően, és van, hogy az árak is sokkal vonzóbbak! A szezonon kívüli esküvők lehetőséget adnak arra, hogy nagyobb szabadsággal választhassátok meg az esküvő időpontját, és mindenekelőtt arra, hogy ugyanolyan költségvetésből szebb helyszínt kapjon, mintha nyáron esküdött volna. És hát nem csodálatosak a téli esküvők?

Azzal azonban érdemes vigyázni, hogy a kifejezetten a nyári szezonra berendezkedett rendezvényhelyszínek nem feltétlen képesek ellenállni az időjárás viszontagságainak és nem biztos, hogy fűthető az adott hely.

Az esküvő hossza is meghatározhatja az esküvői helyszín választást

Az esküvő csak egy estére szól? Akkor ne aggódjatok, foglaljátok le a helyszínét és kész, érdemes esetleg egyeztetni előző vagy következő napi esküvőről például a dekoráció elhelyezésének időpontja miatt. 

Másrészt, ha szeretné meghosszabbítani ezt a ünnepi eseményt a barátok és a család körében, bérelhettek akár egy gyönyörű villát az esküvő megvalósításához. Így egy nappal az esküvő előtt érkezhettek, és/vagy egy kicsit később távozhattok, és sokáig élvezhetitek rég nem látott szeretteitek és barátaitok társaságát. Ez nagyszerű megoldás olyan menyasszonyok és vőlegények számára, akik távolról érkező szeretteiket látják vendégül, és szeretnék, ha például az esküvő előtt találkoznának.

Óvakodjatok a rejtett költségektől

Egyes helyszíneken bizonyos típusú bútorok adottak, de előfordulhat, hogy másikat szeretnél bérleni. Azon kívül, hogy a szék bérleti díját külön ki kell fizetni a helyszínnek vagy más szolgáltatónak, előfordul, hogy a hely tárolási díjat számol fel az eredeti bútorok elpakolásáért. Ezenkívül általában a szabadtéri, helyszínen tartott szertartásokért is bérleti vagy berendezési díjat kérnek. Ezekkel a költségekkel is számolni kell.

Technikai és gyakorlati szempontok

A technikai kérdések, valamint minden olyan gyakorlati szempont, amelyre első látásra nem is gondolnánk, különös figyelmet igényelnek. Például érdemes megkérdezni, hogy elfér-e a zenekar/DJ, vagy éppen van-e megfelelő elektromos hálózati hozzáférésük. Ugyanígy a dekorációként kihelyezendő fényfüzéreknek vagy gondoskodni szükséges hosszabbítóról.

Általánosságban elmondható, hogy ne habozzatok feltenni bármilyen kérdését a meglátogatott hely tulajdonosainak. Egyetlen kérdés sem túl buta, és ez segíthet elkerülni néhány kellemetlen meglepetést a későbbiekben.

Elolvasni a szerződést

Ha a járványhelyzet okozta átszervezések valamire megtanítottak minket, akkor az az, mindenképpen kössünk szerződést és ellenőrizzük is annak tartalmát, különösen az esküvő időpontjának elhalasztása, lemondási feltételek stb. esetén. Ha nem értetek valamit érdemes bevonni némi segítséget, akár egy esküvőszervező személyében is.

További hasznos tartalmakért és ötletekért kövess a facebookon és az instagramon!