9 gyakori esküvői dilemma, amivel minden menyasszony szembesül

Az esküvőd tervezése közben eljön az az idő (oké, lehet, hogy többször is megtörténik), amikor legszívesebben már túl lennél inkább rajta vagy netán feladnád. Talán azt gondolod, hogy ez csak veled történik meg, de profi esküvőszervezőként biztosíthatlak, hogy a legtöbb menyasszony ugyanezeket a dilemmákat éli át. Az, hogy hogyan kezeled ezeket küzdelmeket, meghatározza az esküvőszervezési élményedet. Íme néhány esküvői dilemma és megoldás, hogyan kezeld őket.

Szóval fogadd meg a tanácsomat, és légy proaktív. Használd ezeket a tippeket és trükköket, hogy az esküvőszervezés sokkal élvezetesebb legyen, és hogy még a legkínosabb helyzeteket is enyhítsd. Így arra koncentrálhatsz, ami igazán fontos: a vőlegényeddel való ünneplésre!

1. Helyszín, helyszín, helyszín, helyszín. 

Akár egy korábbi szeretett úti cél a kiszemelt helyszín, akár egy szülővárosi esküvőt szeretnél tartani, valószínűleg lesznek olyan vendégeid, akiknek utazniuk kell. A kihívás itt az, hogy eldöntsd, nem baj-e, ha néhány szeretted nem tud majd elutazni. Ha ezt eldöntötted, el kell fogadnod, hogy a helyszínválasztásoddal kapcsolatban eltérő vélemények lesznek, és néhány vendég esetleg megsértődhet. 

A megoldás: győződj meg róla, hogy világos oka van a helyszín kiválasztásának, amelyet meg tud osztani a vendégekkel. Például lehet, hogy a vőlegénye az adott városban kérte meg a kezét, vagy mindketten abban a városban jártak egyetemre.

2. Gyerekek vagy csak felnőttek? 

Lehet, hogy tépelődsz a csak felnőtteknek szóló lakodalom között, de tudod, hogy a húgod/barátod/akárki ragaszkodik ahhoz, hogy a gyerekei legyenek a kivételek. Szánj egy kis időt arra, hogy átgondold, mi a fontos számodra. 

A megoldás: Ha mindenkinek a legjobbat szeretnéd, hozz létre egy szórakoztató, gyerekbarát teret, vagy bérelj bébiszittereket. Így a szülőknek nem kell aggódniuk, a gyerekeik a közelben vannak, ha szükségük van valamire. Az én tanácsom az, hogy legyen egyértelmű, hogy a gyerekeket szívesen látjátok, de legyen egy kis, fantasztikus helyük, így a fogadás csak felnőtteknek marad.

esküvői dilemma

3.Hiányzó válaszok. 

Ha mindenki visszajelzett időben, anélkül, hogy bárkit is meg kellene keresned, tekintsd magad áldottnak! Valószínűbb, hogy a vendégeket fel kell majd kutatnod, hogy megtudd, eljönnek-e az esküvőre. Bármennyire is frusztrálónak tűnhet, a vesződés a telefonokkal, még nagyobb fejfájást okozna azonban, ha csak úgy felbukkannának a nagy napon. 

A megoldás: Magyarázd el, hogy miért fontos a létszám ismerete, és szeretnéd megerősíteni, hogy tervezik-e a részvételt vagy sem. Ha hosszabb a lista, amit fel kell hívnod, vedd igénybe anyukád vagy vőlegényed segítségét.

4. Nem együttműködő koszorúslányok. 

Még ha kezdetben mindenki izgatott is, hogy része lehet a különleges napodnak, lehetséges, hogy bonyodalmakba ütközöl. Lehet, hogy az egyikük túllépi a határait azzal, hogy azt mondja, utálja a ruha színét, vagy túlságosan beleszól a döntéseidbe, míg a másikuk esetleg akkor is kihagyja a munkát, ha megígérte, hogy megtesz valamit. 

A megoldás: Próbáld meg nem magadra venni a dolgot, amit könnyebb mondani, mint megtenni. Próbálj meg minden egyes problémát külön-külön kezelni, mielőtt valami nagyobb dologgá dagadna. Például mindannyian tudjuk, hogy egy esküvő sokba kerülhet, ezért légy rugalmas néha lehet kompromisszumot kötni. 

esküvői dilemma

5. Az TI álmaitok szemben a szüleitek, nagyszüleitek stb. álmai. 

Nem is tudtad, hogy édesapádnak mennyire fontos a belső és külső boríték, és nem gondoltad, hogy édesanyád elvárná, hogy teljesen vallásos szertartásod legyen. A vőlegényednek csak a jó sör és a mókás este számít, míg te azt szeretnéd, hogy az esküvő szép és előkelő legyen. Biztosan lesz egy-két olyan terület, ahol minden félnek kompromisszumot kell kötnie. Lehet, hogy erősebb véleményük van, mint ahogyan azt te gondoltad, de ne feledd, hogy a szeretetből indulnak ki, és izgatottak érted és a vőlegényedért. 

A megoldás: Kis kompromisszumok és vond be őket, de csak a megfelelő mértékig. Ha például az édesapádnak fontos a meghívó, hagyd, hogy segítsen neked kiválasztani, ha élőben magyarázod el a választásodat biztosan rá tudod beszélni, hogy ő is egyet értsen veled és így ő is érzi, hogy a részese lehet a napotok szervezésének. Ez tehát egy remek módja annak, hogy bevonjátok őt is, és még mindig meggyőződhettek arról, hogy az általános design illik hozzátok. Az esküvőszervezés a kreativitásról szól, így minden fél úgy érzi, hogy részt vesz az eseményben.

6. Ki mit fizet? 

Te vagy a szüleid egyetlen lánya, de nem várod el tőlük, hogy az egész esküvőt ők fizessék. Másrészt viszont nem akarod őket megbántani azzal, hogy nem vonod be őket. A vőlegényed szülei nem engedhetik meg maguknak, hogy a fele esküvőt kifizessék, de szeretnének segíteni. 

A megoldás: A vőlegényeddel közösen találjatok ki egy számot, amit mindketten szívesen költenétek az esküvőre. Ezután üljetek le mindkét szülői házaspárral, és udvariasan találjátok ki, hogy mennyivel szeretnének hozzájárulni, és hogy vannak-e konkrét területek, amelyekhez szeretnének hozzájárulni, ha végképp nem megy a kompromisszum, a nászutatokba is besegíthetnek, így az esküvő a Ti költségetek és felségterületek marad. 

7. Az esküvőszervező/fotós/zenész barát. 

Mindenkinek van az a barátja, aki mindenben szakértő, és ha egyszer elkezditek tervezni az esküvőtöket, meglepődhettek, hány esküvőszervező barátotok van már. Azonban nem igazán akarod a segítségüket, vagy nem értesz egyet velük. Még jobb, ha szakembert szeretnél megbízni. 

A megoldás: Légy érzékeny arra, hogy ők csak a támogatásukat próbálják felajánlani. Az időzítés a legfontosabb, amikor erről beszélgetést kezdeményezel velük! Mondd el nekik, hogy bármennyire is imádod őket, szeretnéd, ha jól éreznék magukat veled az esküvőn, és sokkal nyugodtabbnak érzed magad, ha profi csapatot fogadsz fel. Talán van egy apró lehetőség, amivel még a nagy nap előtt hozzájárulhatnak a tehetségükkel, például készíthetnek egy édes videót, amit levetíthettek az esküvő napján.

8. A vendégek zenei kérései. 

Egyszerűen görcsbe rándul a gyomrod, amikor a YMCA-t vagy a Macarenat hallod egy esküvőn, vagy szeretnéd, hogy a 90 éves nagymamádnak ne kelljen a „Get Low”-t hallgatnia? Bár a különleges kérések nagyszerűek lehetnek (ez tartja a vendégeket a táncparketten), nem biztos, hogy osztatlan sikert aratnak. 

A megoldás: Beszéld meg a DJ-vel, milyen hangulatot szeretnél az esküvőre, és adjon neki „kötelezően játszandó” és „nem játszandó” listát, természetesen ne végeláthatatlan legyen az a lista. Ha egy vendég odajön, és az utóbbi listán szereplő dalt kéri, a DJ kreatív módon fog valami mást javasolni, és így a buli folytatódni fog, anélkül, hogy bárkit is rossz érzések kerítenének hatalmába.

9. A túlságosan részeg vendég. 

Hidd el mindig lesz legalább egy vendég, aki egy kicsit túl sokat iszik, és bár ez normális esetben egy átlagos szombat este nem zavarna, ez az esküvőd. 

A megoldás: Győződjön meg róla, hogy a pultosok megértik, hogy szeretné, ha a vendégek jól éreznék magukat, és meginnának egy-két italt, de nem szeretné, ha túlzásba esnének. Kérdezd meg, hogy van-e valamilyen óvintézkedés, amit megtehetsz annak érdekében, hogy ez ne történjen meg. Próbálj meg késő esti falatokat tartani, vagy egy másik tipp, hogy legyen készenléti taxi vagy egy transzfer, amely szükség esetén hamarabb hazaviszi az embereket.

Az esküvő megtervezése egy olyan utazás lehet, amely sok bizonytalansággal és külső befolyással jár, ami stresszt okozhat. Esküvői dilemma sokasága jöhet veled szembe. A legjobb módja annak, hogy igazán élvezd az egész tervezési folyamatot, ha felismered, hogy nem minden lépés fog pontosan úgy történni, ahogyan azt álmaidban elképzelted. Kompromisszumot köss, adj egy kicsit és egyszerűen improvizálj. Legyen bátorságod, és hidd el a végeredmény ugyanaz lesz!

Ha pedig nem bírsz a sok megoldandó feladattal legyen esküvőszerveződ, akivel a kéretlen tanácsokat és az önjelölt “házi szolgáltatókat” is leszerelheted.

További hasznos tartalmakért és ötletekért kövess a facebookon és az instagramon!