Esküvői szerződések

5 dolog, amit ellenőrizni kell az esküvői szerződéseken

Tehát elkezdted az esküvőszervezést és készen állsz arra, hogy elkezd lefoglalni a szolgáltatóidat. Először is, gratulálok! Tudom, hogy bár ez a helyzet nyomasztónak tűnhet, ugyanakkor rendkívül izgalmas időszak is az életedben. 

Minden egyes alkalommal, amikor új szolgáltatót foglalsz – legyen az fodrász, fotós, zenész vagy helyszín, írásos megállapodást kell kötni. Amíg nincs kifizetett foglaló és aláírt szerződés, addig nincs garancia a szolgáltatásra. Természetesen a szerződés aláírása nem kis feladat. Ezért most elhoztam öt dolgot, amire figyeljetek az esküvői szerződéskötésnél, mielőtt aláírjátok azt.

1. A nyújtott szolgáltatások

Az esküvői szerződés legfontosabb szempontja a nyújtott szolgáltatások. Ez a rész áttekintést ad arról, hogy az szolgáltató mit vállal pontosan. Például, amikor aláírjátok a szerződést egy esküvői fotóssal, abban meg kell beszélni, hogy hány órát vállal, hány képet fogtok kapni, és hogyan fizikai vagy digitális fotókat ad át. 

2. Rugalmasság

Sajnos a dolgok megtörténnek, és a tervek változnak. És bár lehet, hogy nem tervezed, hogy az esküvő napján járvány lesz lesz, de bizony ma már ez is előfordulhat. Biztosítani akarod, hogy vészhelyzet esetére legyen tartalék terv. Ha van valami, amit a világjárvány megmutatott nekünk, az az, hogy sosem lehetünk eléggé felkészültek.

Ez teszi döntő fontosságúvá a lemondási vagy módosítási feltételek áttekintését. Mi történik, ha át kell ütemezni az időpontot, és az új időpontban nem érnek rá? Mi lesz a kifizetett foglalóval? Ezeket bizony ma már rendezni kell. Ha ezek nem szerepelnek az eredetileg elkészített szerződésben, ne féljetek változtatásokat kérni és záradékokat hozzáadni. Később hálás leszel érte, hogy megtetted.

3. Kisebb részletek

Mielőtt lefoglalod a szolgáltatóidat, fontos, hogy pontosan megértsd, mit is keresel. Vegyük például a virágkötőt. Ha találtál egy dekoratőrt vagy virágost, akibe beleszerettél, és letettél egy foglalót/előleget, de még nem beszélted meg, hogy milyen dekorációt készít, az később problémákat okozhat. Legyen világos elképzelésed arról, hogy milyen munkát vársz el.

Meghatározhatjátok ilyen esetben a szolgáltatás maximális költségét, amelyet semmi esetben sem szeretnétek túllépni. Így elkerülhetitek, hogy a végére a vártnál jóval nagyobb számlát kapjatok. Ismétlem, ha már az elején meghatározzátok az elképzeléseiteket, az segít abban, hogy ez ne fordulhasson elő.

4. Utazási költségek

Messzebbről érkező szolgáltatók általában kilóméter díjat számolnak fel, amelyet szintén fontos tisztázni a szerződésben, hogy milyen költséggel, milyen távon számítják fel, hogy az esetleges autópálya díját ki fizeti, stb. Figyeljetek oda a részletekre, előfordult már, hogy kiszúrtam, helybéli szolgáltató útiköltség címén 10.000 Ft plusz költséget szeretett volna felszámolni.

5. Szükséges logisztikai információk

Az előbbieken túl, győződj meg arról, hogy a szerződésben minden szükséges információ szerepel, többek között:

  • Az időpont, amikor meg kell érkeznie az esküvő napján
  • Maga az esküvő dátuma és időpontja
  • A foglaló
  • A fizetési részletek esedékessége
  • Minden érintett neve – beleértve Te és a partnered is
  • Vészhelyzeti tervek és helyettesítések (ha szükséges)
  • Megszüntetési és módosítási lehetőségek és feltételeik
esküvői szerződések aláírása

+Tippek az esküvői szerződések aláírásához

Ne féljetek a feltételek megbeszélésétől!

Ha egy szállító olyan szerződést ad, amellyel nem vagytok elégedettek, ne féljetek tárgyalni a feltételekről. Az ő szavuk nem feltétlenül végleges. Ha van olyan dolog, amin változtatni szeretnétek, egyszerűen mondjátok el. A legrosszabb, amit ilyenkor történhet, hogy nemet mondanak, de általában elfogadható kompromisszumokra törekszik minden szolgáltató.

Ne feledd, hogy a feltételekről való tárgyalás nem ugyanaz, mint az árról való tárgyalás (alkudozás), amit nem ajánlok.

Olvasd el az egészet

Ez a legegyszerűbb tanács, amit adhatok. Az esküvői szerződéseket érdemes alaposan átolvasni. Mivel rengeteg apró részlet van benne, győződj meg róla, hogy minden egyes szót megértettél belőle. Tartsd nyitva a szemed a gépelési hibákon, és ellenőrizd háromszorosan a megemlített dátumokat és időpontokat.

Vörös zászlók keresése

Vannak olyan jelek, amelyeket már egyből kiszúrhatsz. Figyelj a szélsőséges felmondási határidőkre, a negatív értékelések tiltására, az állandó helyesírási hibákra és a homályos részletekre.

Most már készen állsz arra, hogy nekifogj az esküvői szerződéseknek, és lefoglald szolgáltatóidat.

Ha pedig bizonytalan vagy és segítség kell akárcsak egy tanácsadás formájában, szívesen segítek átnézni a szerződéseket is, ha bármilyen kérdésetek van, én itt vagyok nektek, itt vagyok, hogy segítsek, vedd fel velem a kapcsolatot.

Legközelebb is tartsatok velem.

További hasznos tartalmakért és ötletekért kövess a facebookon és az instagramon!