Győzd le az esküvőszervezési stresszt ezzel a 10 menő tippel

Köztudott tény, hogy az esküvőszervezés stresszes. Akár mindig is nagy volumenű lakodalomról álmodtál, akár a meghitt esemény előkészítése lett a vártnál bonyolultabb, könnyen előfordulhat, hogy az előkészületek súlya rád nehezedik. Hamarosan rájössz, hogy az esküvőszervezés – amelynek szórakoztató és emlékezetes élménynek kellene lennie – olyasmi, amit mindenáron el akarsz kerülni. Már így is egyensúlyoztok a munka, a család, a számlák kifizetése között, és próbáltok időt találni a társasági életre. Most pedig adj hozzá mindehhez egy olyan jelentős életeseményt, amely egy évnyi tervezést igényel. 

Szerencsére vannak módszerek, amelyekkel megnyugtathatod az idegeidet, és élvezetessé teheted az esküvőszervezés folyamatát. A kis szüneteltetéstől kezdve a részletes teendőlisták elkészítéséig ez a tíz klassz tipp segít, hogy talpon maradj az esküvőszervezés őrült világában.

10 tipp az esküvőszervezési stressz leküzdéséhez

1. Fontossági sorrend felállítása

Először is, tervezd meg, hogy pontosan milyen részletek a legfontosabbak számodra álmaid esküvőjén. Gyakran előfordul, hogy a párokat túlterhelik a kisebb részletek megtervezése, és szem elől tévesztik, mi a legfontosabb számukra. Mielőtt elkezdenétek lefoglalni a szolgáltatókat és foglalót fizetnétek, készítsetek egy listát az abszolút kötelező dolgokról. Ez lehet egy profi fotós, élővirág dekoráció, környezettudatosság stb. Ezt a prioritási listát bármikor előveheted, ha úgy érzed, hogy a Pinteresten töltött órák után már kezdesz stresszes lenni.

A lista ismételt megtekintése arra is emlékeztet, hogy a költségvetésen belül kell maradnod. Így elkerülheted, hogy túlköltekezz olyan dolgokra, amelyek nem szükségesek álmaid napjához. A költségvetés pedig az egyik legnagyobb stresszforrás, amivel a párok a tervezés során szembesülnek.

2. Készíts részletes költségvetést

Ha már a költségvetésnél tartunk, a részletes költségvetés összeállítása elengedhetetlen. Ha a szorongás abból fakad, hogy mennyi pénzt költesz, szánj időt a költségvetés tisztázására. Készíts egy nagyon részletes esküvői költségvetést, majd lépj egy lépéssel tovább, és bontsd le ezt a pénzt különböző kategóriákra. Egy költségvetési táblázat elkészítése segít nyomon követni a kiadásokat, és lehetővé teszi, hogy lássad, van-e mozgástér, vagy van-e olyan terület, ahol esetleg csökkenteni lehet.

Javasolni szoktam, hogy a költségvetés körülbelül 5%-át tedd félre a különféle nem várt kiadásokra, amelyek menet közben merülhetnek fel. Néhány meglepetésszerű költség, amelybe belefuthatsz, például a váratlan plusz egy vendégek, a borravaló, a szolgáltatási díjak, a túlóraköltségek, a postaköltségek és még sok más.

3. Feladatlista 

Az esküvőszervezés egy hatalmas feladathegynek tűnhet, amelyet meg kell oldani. Ha mindenféle időterv nélkül vágsz bele, nagyon hamar túlterheltnek fogod érezni magad. Ez szorongáshoz és halogatáshoz vezethet – ami aztán még több stresszhez vezethet.

Fontold meg egy fizikai esküvőszervező napló használatát, amely ellenőrzőlistákat, munkalapokat, naptárakat és egyebeket tartalmaz. Így nyomon követheted a költségvetést, az idővonalat, és a tervezést is. Ha inkább a digitalizáció híve vagy, használj olyan alkalmazásokat, mint a Trello vagy egyszerűen a google drive-ba gyűjts egy helyen minden információt. 

A teendők listája mellett tartsd számon az elvégzett feladatok listáját is. Ez lehetővé teszi, hogy lássátok mindazt, amit elértetek, és segít megünnepelni az apró lépéseket! 

4. Fontoljátok meg egy esküvőszervező felbérlését

Ha van hely a költségvetésben, keressetek magatoknak egy esküvőszervezőt, aki még képes lehet arra is, hogy a saját költségét megspórolja nektek. Ő segít kezelni a költségvetést, életre kelti az elképzelésedet, szervezi a dolgokat, kommunikál a többi szállítóval, tanácsot ad az esetlegesen felmerülő kényes helyzetekben, és segít neked pihenni a nagy napon. Ő mindent elintéz, mi lehetne tehát ennél stresszkímélőbb. 

5. Ne félj a feladatok delegálásától

Nem szégyen segítséget kérni. Bár semmi baj nincs azzal, ha könyörtelenül önellátó vagy, a feladatok delegálása más családtagokra segít, hogy épelméjű maradj. 

Ezek az emberek látni akarják, hogy sikerrel jársz, és azt is szeretnék, hogy ez a folyamat a lehető legkönnyebb legyen számodra. Az esküvőd rólad, a párodról és a szeretteidről szól. Ne érezd úgy, hogy minden feladatot egyedül kell elvégezned.

6. Kerüld el az esküvőd összehasonlítását másokéval

Az összehasonlítás az öröm tolvaja és mindig is az lesz. Bár az olyan oldalak, mint az Instagram és a Pinterest nagyszerűek az esküvői inspirációhoz, azt is okozhatják, hogy a párok úgy érzik, hogy az esküvőjük nem elég jó. Az esküvőtök a Te és partnered és a köztetek lévő szerelem megünneplése, nem pedig verseny. 

Ha úgy találod, hogy folyamatosan ostorozod magad, mert nem tudod megszerezni az Instagramon látott virágokat vagy a Pinteresten látott drága neonfeliratot, fontold meg a digitális detoxikálást. Ezek az eszközök arra szolgálnak, hogy inspiráljanak, nem pedig arra, hogy meghatározzák az esküvőd értékét. Kapcsold le magad az internetről egy időre és amikor visszatérsz inkább a helyi dekoratőrök oldalain inspirálódj.

7. Ne aggódj az apróságok miatt

Mint sok minden az életben, az esküvőszervezés során is buktatókba fogsz ütközni. És ez így van rendjén. A tökéletlenség elkerülhetetlen, ezért fontos, hogy elfogadjátok. Ha az esküvő már megtörtént, nem fogsz emlékezni arra a tényre, hogy a virágoknak, amiket szerettél volna, nem volt szezonjuk, vagy hogy nem találtad meg pontosan azokat az asztali futókat, amiket az interneten láttál. Amikor elkezdesz bosszankodni és túlterheltté válni, koncentrálj az összhatásra.

8. Oszd be az idődet és jelöld ki  szervezés idejét

Az egyik legfontosabb módja annak, hogy ne engedj az esküvői nyomásnak, hogy pontosan meghatározod, hogy mikor és mennyit fogsz a szervezéssel foglalkozni. Akár borszerdákat szeretnél tervezni, ahol leülsz a leendő házastársaddal és szerveztek, akár a hétvégékre tartogatsz időt, az esküvőszervezésre szánt idő beosztása segít elkülöníteni a tervezési időt a szabadidődtől.

A szabadidődben koncentrálj az öngondoskodásra – ami mindenkinek másképp néz ki. Ez lehet egy séta a szabadban, manikűrözés, naplóírás, egy forró fürdő, egy edzőtermi edzés, vagy a kedvenc sorozatod századik alkalommal történő megnézése. 

Amikor nem tervezel, akkor is létfontosságú, hogy randevú estéket iktass be a leendő házastársaddal. A stressz megterhelheti a kapcsolatotokat, ezért elengedhetetlen, hogy minőségi időt töltsetek együtt. Ez segít emlékezni arra, hogy miért is házasodtok össze.

9. Törődjetek magatokkal

Az önmagaddal való törődés mindig legyen a prioritásod. Ez azt jelenti, hogy a fizikai és mentális egészségedet helyezd előtérbe. Ha nem érzed jól magad a bőrödben, akkor már az elejétől kezdve negatív fejjel mész bele a tervezésbe.

Kényeztesd magad időnként jégkrémmel, egy pohár borral és a tévé előtt elviteles étellel. Az esküvőszervezés akkor a legjobb, ha egyensúlyt teremtesz a munka, a szervezés és a kikapcsolódás között.

10. Ne feledd az összképet

Az utolsó és legfontosabb tanács, amit adhatok neked, hogy ne feledkezz meg a lényegről. A nap végén az esküvőd nem arról szól, hogy a legnagyobb bulit rendezd. Hanem arról, hogy összeházasodj azzal a személlyel, akivel szeretnél megöregedni, és ezt ünnepeld meg a szeretteiddel. Ha az ülésrend vagy a vacsora menü miatt stresszelsz, az nem változtat azon a tényen, hogy életed szerelmével kötöd össze az életedet.

Bár az esküvőszervezés sosem lesz teljesen stresszmentes, fontos, hogy közben vigyázz magadra. Amikor úgy érzed, hogy túlterhelt vagy, vegyél egy mély lélegzetet, lépj hátra egy lépést, és gondolj erre a tíz

Ha pedig bizonytalan vagy és segítség kell akárcsak egy tanácsadás formájában, szívesen segítek átnézni a szerződéseket is, ha bármilyen kérdésetek van, én itt vagyok nektek, itt vagyok, hogy segítsek, vedd fel velem a kapcsolatot.

Legközelebb is tartsatok velem.

További hasznos tartalmakért és ötletekért kövess a facebookon és az instagramon!