Tanács már házasoktól

Kedves menyasszony!

Megkerestem és megkérdeztem a körülöttem lévő feleségeket: „Mi volt a legjobb esküvőszervezési tanács, amit az esküvőd megtervezésekor kaptál?”. 

A válaszok annyira csodálatosak voltak!  Félelmetes volt ennyi menyasszonytól és majdnem házasotól hallani az ő szemszögüket.  Esküvőszervezőként a dolgok másik oldalán állok, és úgy gondoltam, hogy szívesen hallanátok másoktól is tanácsokat, akik most tervezik az esküvőjüket, vagy akik nemrég házasodtak össze.  

Íme, mit mondtak mindannyian!  

Szervezkedjetek!

„Tervezz költségvetést, mielőtt bármit lefoglalsz!” 

Ez olyasmi, amiben szilárdan hiszek, és elmondhatom, hogy ez az egyik legfontosabb dolog, amit tehetsz, hogy sikeres legyen a szervezés.

Ne foglalj le egyetlen szolgáltatót, helyszínt vagy bármit, amíg nem tudod, hogy mennyit kell költened az esemény egyes részeire.  Ha csak 3 millió Ft áll rendelkezésetekre, de ebből 2,5 millió elmegy már a helyszínre, akkor vagy túl fogjátok lépni a költségvetést, vagy nagyon meg kell nyírbálnotok a vágyaitokat.

„Hozz létre egy külön esküvői e-mail címet.”

Többen javasolták ezt az egyszerű, mégis, zseniális ötletet! Tegyél magadnak egy szívességet, és hozz létre egy külön esküvői e-mail címet. Ez azért nagyszerű, mert könnyedén megoszthatod a pároddal és a szolgáltatókkal, hogy mindenki képben legyen!

Ha vége az esküvődnek, egyszerűen törölheted. Egyszerű.

„Készíts listát mindenről!”

Az agyad folyton kattogni fog, ne tedd magadra a nyomást, hogy minden apró részletre emlékezz. Készíts listákat, és oszd meg azokat a koordinátoroddal.

Öltözködés – a te és a párod öltözéke, írj bele minden apró részletet, ami eszedbe jut. 

Szertartás – különleges fényképek, gyertyák, kiállított emléktárgyak stb.  

Fogadás – asztaldíszek, az asztalok elrendezése, a vendégek különleges igényei, olyan dalok, amelyeket mindenképpen hallani (vagy NEM hallani) szeretnétek a fogadáson, stb.

„Olvasd el a szerződéseket többször is!”

Alaposan olvasd el a szerződéseit, mielőtt aláírod őket. Aztán olvasd el őket újra, körülbelül egy hónappal az esemény előtt, felfrissítésként, hogy pontosan tudjad, mit várhat el az egyes szállítóktól az esküvő napján.

„Mindent írásba kell foglalni.”

„Ha nincs írásban, akkor nem számít”. Ez egy nagyon erős (és igaz) kijelentés!

A koronavírus okozta talán legnagyobb tanulság, hogy még az esküvői szektorban sincs barátság. Csak a szerződésben foglaltak alapján lehet elszámolni, ha valami módosul vagy meghiúsul.

Győződjetek meg róla, hogy értitek a szerződéseiteket, és győződjetek meg róla, hogy minden részletet írásban kaptok.

„Tartsd magad a prioritásaidhoz”.

Több majdnem házaspár is azt mondta: „Legyenek prioritásaid, és ragaszkodj hozzájuk”.

Amikor először találkozom az ügyfelekkel, mindig megkérdezem tőlük: „Mi a három legfontosabb prioritás?”.

Ha már a kezdetektől fogva ismeritek ezeket a prioritásokat, az tényleg segíteni fog nektek és leendő partnereiteknek a döntések meghozatalában a tervezési folyamat során, és arra fogtok koncentrálni, ami a legfontosabb számotokra.

„Tudd meg, hogy mi NEM számít!”

Sok menyasszony mondta, hogy a legjobb tanács, amit kaptak, az volt: „Felejtsd el mindenki más véleményét. Csak te és a párod számítotok”.

Sok menyasszony még azt is mondta: „Hagyj ki minden szokásos esküvői hagyományt, ha az nem fontos számodra”. Többen említették, hogy kihagyják a csokor- és harisnyakötő-dobást, mert kényelmetlenül érzik magukat tőle. Remek, hagyjátok ki őket! 

Szeretek segíteni a pároknak abban, hogy melyik hagyományt szeretnék megtartani, és melyiket hagynák inkább ki. Ez az egész rólatok és az egyedi kapcsolatotokról szól, nem pedig arról, hogy mindig azt csináljátok, amit mindenki más csinál vagy csinált! 

Lassítsátok le a dolgokat, és élvezzétek az emlékeket.

„Tartsatok szünetet!”

Ez az egyik abszolút kedvenc tanácsom.

Annyi menyasszony említette, hogy ha az esküvőszervezés stresszes les. Menjetek el sétálni, tartsatok szünetet. Egy másik azt mondta: „Ne beszélj az esküvőd tervezéséről, hacsak nincs egy pohár bor a kezedben”.

Nem baj, ha szünetet tartasz.  Egy csodálatos esküvő megtervezése nem igényel teljes figyelmet a nap 24 órájában. 

„Szánjatok egy kis időt az új házastársatokra az esküvő napján, amikor csak ketten vagytok.”

A legjobb tanács, amit valaha hallottam, hogy a szertartás és a fogadás között szánj időt csak magadra és a házastársadra.

Szerintem nagyon fontos, hogy legalább néhány pillanatot szánjatok arra, hogy csak egymás mellett legyetek jelen.

Éppen erre jó a közösen elfogyasztott reggeli még a készülődés előtt vagy az első pillantás fotózással egybekötve, szuper kettesben megélt, meghitt pillanat lehet.

„Nézz körül, és örökítsd meg a pillanatot a fejedben.”

Van még néhány olyan alkalom az esküvő napja alatt, amiről a menyasszonyok azt mondták, hogy szünetet tartottak.  Az egyik szép pillanat a folyosó végén, mielőtt besétálnának, csak áll meg egy pillanatra és tedd el a pillanatot magadba örökre. 

Tartsatok szünetet, amikor mindketten együtt álltok a szertartás elején, és forduljatok meg, hogy megnézzetek mindenkit, aki ott van, hogy veletek ünnepeljen.

Utolsó perces dolgok

„Valami rosszul fog elsülni, és ez rendben van.”

Úgy érzem, van valaki, akinek ezt hallania kell… valami el fog romlani.

Minden egyes esküvőn valami elromlott. Tönkretette az eseményt? Egyáltalán nem!

Leggyakrabban valami apróság, mint például a valaki autójában hagyott táblák, amelyek nem kerülnek elő, amíg a vacsora el nem kezdődik, vagy a dekoráció nincs tökéletesen elhelyezve. Az is lehet, hogy valamelyik programelem egy kicsit késni is fog. Nem lesz minden tökéletesen időzítve, de a jó hír az, hogy a vendégek nem fogják észrevenni a különbséget, amíg senki nem hívja fel a figyelmet az apró bakikra a nap folyamán.

Remélem, a tanácsok segítenek!

Remélem, hasznosnak találtátok az igazi házasok tanácsait. Határozottan hiszek abban, hogy ne csak az esküvőszervezőtől, hanem más, nemrég házasodott párok tanácsát is kikérjétek.

Jó hallani valakitől, aki épp a saját esküvője tervezésének közepén van, vagy épp most volt az esküvője. Szívesen megosztják majd a kedvenc tanácsaikat, amelyek segítettek nekik abban, hogy a legjobb napjuk legyen! Egy valamit azonban ne felejts el, ez a te nagy napod! Nyugodtan szelektálj a tanácsok között, nem kell mindet megfogadnod, de azért a praktikus tanácsokra figylj oda!

Ha pedig kell segítség vagy tanács kell, vedd fel velem a kapcsolatot!

További hasznos tartalmakért és ötletekért kövess a facebookon és az instagramon!