9 ceremónia ötlet az esküvői szertartás részeként

Nagyon sok lehetőség kínálkozik arra, hogy az esküvőtök valóban azt képviselje akik, egyénileg és párosan Ti vagytok. Az egység ceremónia épp arra hivatott, hogy saját stílusotokat is belevigyétek a szertartás részeként.

Az összetartozás ceremónia az esküvői szertartásba szőtt szimbolikus, az eggyé válást jelképező szertartás. Természetesen, ahogy ma már semmilyen hagyomány, úgy ez sem kötelező, de lehet, hogy van olyan ceremónia, amely megtetszik és tökéletesen megfelel személyiségeteknek, stílusotoknak. Az összetartozás ceremónia gyakran lehetővé teszi más családtagok részvételét is, tovább növelve annak jelentését, hogy két család egyesül (tipikusan ilyen, ha egyik félnek van gyermeke). 

A szertartás tervezéséhez ajánlok 8 lehetőséget, amelyet beépíthetsz az esküvőbe.

Gyertya gyújtás

Ez az egyik legrégebbi ceremónia. A katolikus hitből eredő, népszerű hagyomány. A gyertyagyújtás során általában a házaspár egy nagyobb gyertyát gyújt meg két kisebb gyertyából. Hagyományosan a kisebb gyertyákat az édesanyák gyújtják meg, ami két család összeolvadását jelenti. Kinti szertartás esetén nem ajánlott, mert a legkisebb légmozgás is igen meg tudja nehezíteni a feladatot.

ceremónia

Évfordulós időkapszula létrehozása

Az időkapszula-szertartás emlékeztet a szerelmed tartósságára és a házasság életre szóló elkötelezettségére. A szertartás során a dobozt a pár lezárja, és az 5, 10 vagy 20 éves évfordulón kinyithatja. Az időkapszula szertartás során szélesebb közönséget is be lehet vonni,a pár számára fontos barátokat, családtagokat is, akiket meg lehet kérni, hogy hozzanak fényképeket, leveleket vagy emléktárgyakat az időkapszulába.

Ehhez bizonyos előkészületek szükségesek: az ünnepség előtt össze kell gyűjteni a kapcsolat fontos emlékeit: jegycsonkokat, fesztivál karszalagokat, jegyzeteket, kisebb ajándék- vagy emléktárgyakat. Ezen kívül érdemes mindegyik félnek szerelmes levelet írni egymáshoz.

Kézfogás és stóla ceremónia

Katolikus szertartásból eredő hagyomány, amikor az eskető stólával összeköti a házasulandók kezét, a szentség és annak jelképeként, hogy házasságuk Isten előtt felbonthatatlan lesz. Azóta ez a ceremónia fajta elterjedt és bármilyen esküvő részeként alkalmazható az örök házasság jelképezéseként. Jellemzően a szertartás vezetője felolvassa a fogadalmakat, miközben zsinórok, szalagok vagy egy stóla kerül a pár keze köré tekerve, ez szimbolizálja az egymás iránti elkötelezettségüket is.

Homok

Ez egy szórakoztató ceremónia ötlet és bár a homokot inkább a tengerparthoz asszociáljuk, mégis a koncepció minden esküvői témához felhasználható már, hála a különböző színes dekorációs homoknak és üvegcséknek. A házaspár felváltva önti a színes homokot a saját kisebb vázából egy másik vázába, ahol szépen rétegeződik a két/több színű homok, hogy gyönyörű látványt nyújtsanak. Ez az egyik legjobb ötlet a vegyes családok számára az összefogásról, mivel a gyerekek is kaphatnak homokot.

Életfonal fonása

Ez a szertartás ötlete a keresztény hagyományból származik, amely a Prédikátor 4:12 alapján készült: „Ha az egyiket megtámadja is valaki, ketten ellene állhatnak annak; és a hármas kötél nem hamar szakad el..” A fonat minden szálának jelentése van, a menyasszonyt, a vőlegényt és Istent szimbolizálják, valamint a három közötti véget nem érő köteléket és erőt. Eredeti jelentésétől függetlenül ma már elterjedt bármilyen esküvőn. A táblára fogott fonat pedig örök emlék lehet lakásotokban elhelyezve,

homok ceremónia

Festék ceremónia

Szeretem ezt az újfajta szórakoztató ötletet, hogy színt és mókát vigyünk a szertartásba. A művészi érzékkel megáldott párok különböző színű festéket választhatnak, és egyetlen vászonra önthetik. A két festék elfolyva összekeveredik és életet hoz az üres vászonra, modern művészeti ábrázolást hozva létre a házasságról.

Bor vagy fröccs ceremónia

Ha a pár valaha is rábukkant a tökéletes vörösbor keverékre, amellyel nem tud betelni, akkor ez mindenképpen a legjobb összetartozás szertartása a számukra. A házaspár két különböző, mégis kompatibilis bort választ, egy pohárba öntve tökéletes keveréket hoz létre, majd együtt megissza a keveréket. Ez történhet egy fajta borral és szódával, esetleg sörrel, vagy alkoholmentes esküvőhöz teával is.

Fa ültetés

Ez egy környezettudatos szertartás lehetőség egy erdei témájú vagy kert ihlette esküvőre. Ez a kreatív, természet által ihletett ötlet, hogy fát ültessen a pár és (esetleg mindkét fél szülővárosából összegyűjtött) talajt adjanak hozzá egy cserépbe, hogy szimbolizálják az egyesülést. A fához hasonlóan a kapcsolatnak is szeretetre és gondoskodásra lesz szüksége a növekedéshez és virágzáshoz.

Lakatceremónia

Két külön lakat a nevetekkel (és esetleg az esküvő dátumával) gravírozva kerül összezárásra, majd a kulcsot bedobjátok egy tóba vagy felengeditek lufival az égbe, így szimbolizálva az örökké összetartozást.


Ezen kívül még rengeteg kreatív változatot ki lehet találni stílusotoknak, érdeklődési körötöknek, hobbitoknak megfelelően.

Ha még mindig esküvőszervezési tartalmakat keresel, nálam rengeteg van. Nézd meg korábbi tippjeimet a blogban vagy kövess facebookon és instán is. Bárhol is tart az esküvői utazásotok, boldog tervezést!