Költségvetés #1 – Pénzügyek

Az esküvőt leginkább meghatározó tényező az esküvői költségvetés. Mi az a pénzügyi keret, ami rendelkezésetekre áll? Fontos ezt tisztázni a kezdetek kezdetén, de ehhez nem árt mélyrehatóbb beszélgetést folytatni a témában.

Pénzügyek. Olyan téma ez, amely folyamatosan a megbeszélendő tennivalók listájának végére kerül, mert kényelmetlen. Ez egy olyan téma, amelyet sokan szeretnék, ha teljesen elkerülhetnék. Így az esküvő előtt éppen itt az ideje, hogy beszéljetek, beszéljünk róla…

Előbb-utóbb meg kell beszélni a közös jövő pénzügyeit, különösen mielőtt házasságra lépünk valakivel. Pénzügyileg egy oldalon lenni döntő fontosságú, ha közös jövőt terveztek. Megbeszélhetitek a költekezési és a megtakarítási szokásaitokat, valamint a háztartás költségvetésének kezelését, az hitelfelvétel lehetőségeit és a pénzügyi lehetőségeket az együtt töltött életetetek időtartamára vonatkozóan. 

költségvetés

Pénzkérdések a házasság előtt

A házasságkötés előtt, és még a nagyobb pénzügyi kérdések előtt fontos megvitatni az életmódbeli elképzeléseket és célokat. Rájöhettek, hogy különböző jövőt képzeltetek el, és ez kompromisszumokra és megértésre nyithatja meg a beszélgetést.

Milyen életmódot szeretnétek?

Vannak, akiknek világos jövőképük van, míg mások jobban szeretnek sodródni az árral. Sokan vagyunk azonban valahol a kettő között. Most, hogy találtatok egy olyan partnert, akivel megoszthatjátok életeteket, fontos megértenetek és megbeszélnetek a jövőképet és a céljaitokat, és együtt kell működnötök a boldog középút megtalálásában. Gondoljatok az azonnali pénzügyi célokra, és több hosszú távú tervre, hogy sikeresen elérjétek mindkettőtök elképzeléseit, a közös költségvetés kialakítását.

Figyelembe vehetitek az alábbi kérdéseket:

1. Hol akartok lakni? Vegyétek figyelembe a lehetséges városokat és akár országokat is. A városi vagy külföldi élethez más pénzügyi tervezés szükséges, mint például egy falusias környezetben élni.

2. Ha vásárolni szeretnétek, milyen otthont lenne az? Társasház, ház egy külvárosban, tanya vidéken?

3. Szeretnétek gyerekeket? Mennyit?

4. Mennyi és milyen nyaralást szeretnétek évente tervezni?

5. Van valami drága hobbitok? Bizonyos hobbik anyagi és / vagy időbeli korlátai magasak. Az antik autók gyűjtése nyilván drágább, mint a kocogás.

6. A jövedelmed hány százalékát takarítod meg évente?

8. Van-e befektetési vagy nyugdíjszámlájátok?

9. Van-e diákhitel vagy hitelkártya-tartozásotok? 

Kezdjétek úgy, hogy elkészítitek a nagy, sőt a kis pénzügyi célok listáját, és fontossági sorrendbe állítjátok őket rövid vagy hosszú távon, így alakulhat ki a családi költségvetés.

A legfontosabb, hogy meglegyen a pénzügyi bizalom is.

Ez nem azt jelenti, hogy nem szabad házasságot kötni, ha egyik partner (vagy mindkettő) nemkívánatos anyagi helyzetben van. Ez a beszélgetés egyszerűen azért fontos, hogy minden partner megértse, miként fog összeállni a két fél személyes pénzügyei, és így mindenki megérti és elfogadja a házasságkötés során az együttes pénzügyi kötelezettségeket.

Azok az életmódbeli célok, amelyekről párként döntötök, befolyásolhatják azt is, hogyan költötök pénzt a közvetlen jövőre, például az esküvőre. Kell-e még spórolni az esküvőre, vagy megtakarítasz ebből a pénzből a jövőtökre és inkább kisebb esküvőt terveztek? 

A beszélgetés lehető legegyszerűbbé tétele érdekében megvitatandó témákat és kérdéseket felvázolhatjátok egymásnak, mielőtt kimondanátok az igent. Pozitívan álljatok a beszélgetés elé, mert végső soron a kommunikáció és a megértés erősítésére szolgál. Ráadásul, ha minden nehéz dologot megvitattok és már semmi nincsen útban, akkor kezdődhet az igazi móka – egy átgondolt és őszinte házasság.

Az esküvői költségvetés keretek közt tartásában pedig egy esküvőszervező még a kis esküvők esetén is nagy segítség tud lenni.

További hasznos tartalmakért és ötletekért kövess instagramon is!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük