Esküvői helyszín kiválasztása

Először a szeretet jön aztán jön az esküvői helyszín! Kérdések, amelyeket feltehettek egy helyszínbejárás során.

Először is, a legjobb tanács, amelyet az esküvőszervezési folyamat megkezdésekor adhatok, az, hogy minél előbb kezdjétek el az esküvői helyszín keresést. A létszám és a tervezett költségvetés birtokában ez a legfontosabb feladat. A kiválasztott helyszín gyakran meghatározza az esküvő színvilágát, stílusát és kialakítását, akár lehetséges zenekar méretét. Így ha már ezeket a dolgokat szem előtt tartjátok, akkor a helyszínnek mindenképpen össze kell passzolnia azzal, amit az esküvő napjára elképzeltetek.

Az esküvői helyszín megtalálása valószínűleg az egyik legnehezebben dolog. Talán már az álmaid helyszínére gondolsz, vagy talán fogalmad sincs, hol kezdd. Nem számít, hol állsz, az első bejárás előtt kulcsfontosságú a megfelelő kérdések feltevése. Összeállítottam egy listát azokról a kérdésekről, amelyek fontosak, ahhoz, hogy ne felejtsd el őket, de gyakran nem emlékeznek rájuk az első látogatás izgalma miatt. 

esküvői helyszín

Lássuk a legfontosabbakat:

  1. Az egyik legfontosabb a helyszín befogadóképessége, hány fő fér el kényelmesen úgy, hogy az asztalok körül is lehessen mozogni és a tánctérnek, a zenekarnak vagy dj-nek is jusson hely. Minden helyszínnek van egy maximális létszáma, amit kényelmesen el tudnak helyezni. És vannak olyanok, ahol egy minimum létszámot is meghatároznak, hiszen egy nagyobb rendezvényhelyszínen a kevés vendég egyrészt elveszik, másrészt nem biztos, hogy gazdaságos a szolgáltatónak. Vigyázzunk azonban, nehogy a szolgáltató által bemondott maximum szám zsúfolt legyen.
  2. Előre megálmodtad a körasztalokat? Elképzelhető, hogy egy helyszín nincs erre felkészülve és csak szögletes asztaluk van. Van lehetőség természetesen bútorbérlésre, de ne felejtsetek el rákérdezni, hogy ilyenkor az eredeti bútor elpakolásáért és tárolásáért számítanak-e fel külön díjat. Fontos tehát tisztázni a lehetséges asztal elrendezési lehetőségeket, akkor is, ha nem ragaszkodtok egy elképzeléshez.
  3. Amennyiben a helyszínen, ráadásul szabadtéren szeretnétek a szertartást megtartani, akkor fontos, hogy van-e erre lehetőség, elég hely, esetleg árnyékos terület. Nagyon fontos, ha szabadtéri esküvőt tervezel, akkor mindig, gondoskodni kell egy B tervről rossz idő esetére. Hiszen jól tudjuk, hogy ma már a nyári időjárás is tud szeszélyes lenni. Így meg kell róla győződni, hogy erre is van elegendő hely.
  4. A rövid italokat sokszor megéri megvenni (nagy)kereskedésben és bevinni a helyszínre, amennyiben ezt engedik. Kérdezzetek rá, hogy beengedik-e az általatok vett italokat és ha igen számolnak-e fel érte felszolgálási vagy dugódíjat. Ez utóbbi esetben számoljatok utána, hogy tényleg megéri-e.
  5. Vannak-e szabályok hangkorlátozásról? Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk vele, hiszen egy lakótelep közepén lévő helyszínről kihallatszódó zene zavarhatja a lakókat. Nem hiszem, hogy az éppen szolgálatban lévő rendőrök szívesen látott vendégek lennének az esküvőn.
  6. A helyszín megengedi a gyertyákat és a csillagszórókat? A gyertyák meleg és barátságos, romantikus hangulatot nyújtanak, amelyet szeretünk esküvőkön. Ha ez a te elképzelésed is, vagy gyertyafény keringőt, esetleg csillagszórózást tervezel, a legjobb, ha idő előtt megtudod, mit gondol a helyszín a gyertya használatával kapcsolatban. Egyes helyek korlátozhatják a használatukat, és csak láng nélküli gyertyákat engednek. 
  7. Ha kell a párnak vagy a násznép egészének vagy egy részének szállás, akkor van-e rá lehetőség helyben, vagy a környéken? Ha távolabbról is jönnek rokonok, barátok, akkor nem árt feltérképeznetek a környék szállás lehetőségeit. Már ennyivel is segíthetitek őket, hiszen nem mindenki rendelkezik helyismerettel. Az már természetesen megbeszélés kérdése, hogy az éjszaki elhelyezést ki fizeti.
  8. Fontos szempont, ha nem alszotok a helyszínen, hogy van-e egy bezárható helység, ahol át tudtok majd öltözni, esetleg le tudtok mosakodni az éjszaka folyamán. Ha pedig a készülődést is helyben szeretnétek, akkor van-e rá mód a menyasszonynak és a vőlegénynek külön-külön megtenni ezt.
  9. Sok helyszínen van kizárólagossága egy-egy szolgáltatónak. A legtipikusabb, ha nem dekorálhat bárki az adott helyszínen, de ugyanígy előírhatja a helyszín tulajdonosa, hogy csak az általa leinformálható egyéb szolgáltatók léphetnek be. Ezt még jó tisztázni az elején, a szolgáltatók felkérése előtt, nehogy később csalódás érjen.

+1.) Nézz be a mosdóba, sok mindent elárulhat egy helyről.

Az esküvő megtervezése elsöprő mennyiségű döntéssel jár.

Attól a pillanattól kezdve, hogy megtörtént az eljegyzés, egészen az utolsó lámpafény leoltásáig, amikor hazatértek az éjszaka végén, az esküvő minden egyes részletét aprólékosan meg kell tervezni és a nagy napon még koordinálni is szükséges. A jól szervezettséghez pedig javaslom, hogy mindig a megfelelő kérdéseket tegyétek fel, hogy minimalizálni tudjátok ezen izgalmas utazás stressz faktorát. Ne féljetek tehát kérdezni, kérdezni, kérdezni! Szóval, fogd meg az esküvői füzetedet és egy ceruzát, és tervezz! De ha még így is marad megválaszolatlan kérdésetek, ne felejtsétek el egy esküvőszervező mindig tud segíteni, ha mással nem hát egy tanácsadással is előre lendíthet titeket.

További hasznos tartalmakért és ötletekért kövess instagramon is!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük