Az esküvői dekoráció – amit tudni érdemes

Káprázatos látvánnyal szeretnétek lenyűgözni vendégeiteket? Minden a megfelelő esküvői dekoráció kiválasztásáról szól. A dekoratív részleteknek, például az asztali elemeknek, a virágoknak, a bútoroknak és a feliratoknak is ki kell egészíteniük a helyszínt, és tükrözniük kell a nap hangulatát. Függetlenül attól, hogy esküvő stílusa modern, bohó, romantikus vagy minimalista, a cél, hogy valamennyi díszítőelem egységes képet alkosson. A párok egyre kreatívabbá válnak esküvői dekorációikkal, hogy személyre szabott, egyedi és emlékezetes esküvő valósulhasson meg. A dekoráció volumene viszont nagyban függ attól, hogy mit engedhet meg magának a pár. Így ez is, mint az esküvőszervezés minden eleme, egy több összetevős bonyolult folyamat.

Íme néhány tipp az esküvői dekoráció kiválasztásához. Kiss-Varga Violettát a Varga’s Party és Dekor rendezvény és esküvői designerét kértem, hogy legyen segítségünkre abban, hogyan is álljunk neki a dekoráció megtervezésének.

A hozzátok forduló párok milyen esküvői dekorációval kapcsolatos elképzelésekkel keresnek meg titeket, mennyire vannak konkrét elképzeléseik az igényeikről?

Régebben, mikor az esküvői dekorációs szakmába csöppentem még nem voltak annyira tudatosak a párok, nem voltak konkrét elképzeléseik. Inkább csak azt tudták, hogy mit nem szeretnének, így az alapoktól építettük fel az egész dekorációt.

Ma már azonban – köszönhetően az internet, a pinterest és a social media felületeknek – sokkal inkább ismerik a trendeket, konkrétabb elképzeléseik vannak arról, hogy mi az, ami tetszik nekik. A rengeteg képnek és fellelhető inspirációnak köszönhetően vizuálisan választanak és egyre tudatosabbak, felkészültebbek. Tisztában vannak vele, hogy milyen dekorelemek kellhetnek egy esküvőn, ami egyrészről jó, mert nem kell magyarázkodni, hogy de még a szülőköszöntőre, a templomdíszre is kellene gondolni. Másrészről viszont kicsit talán elsablonosodott a dekorációk világa.

Mit javasolsz a pároknak? Hogyan keressenek akkor inspirációt?

Igazából a dekoratőröknek is segítség tud lenni néhány fénykép az elképzelésükről, de ne tekintsenek erre úgy, mint végső megoldás. Ne ragaszkodjunk foggal körömmel a kiválasztott álomvilághoz. Mindig szívesen beszélgetek a párokkal arról, hogy milyen az ő stílusuk, a személyiségük, hogy mi a hobbijuk, az érdeklődési körük. Ezekkel az információkkal kiegészítve már minden esküvő és dekoráció egyedire szabható, egy-egy a menyasszonyra vagy a vőlegényre jellemző kiegészítőt belecsempészve.

Azt vettem észre, hogy ezek az internetről lementett képek azért is megtévesztőek, mert árak viszont nem szerepelnek egyik mellett sem. És hiába tudatosabbak a mai párok, a dekoráció mögött rejlő munkával és költségekkel nincsenek tisztában. Mit lehet tenni, hogy az elképzeléseket a költségekkel összhangba hozzuk?

Valóban, sajnos a képek alapján sokszor túlzásba tudnak esni a menyasszonyok, éppen ezért elengedhetetlen a kommunikáció. Az árajánlat előkészítéséhez is már a látott képeken túl részletesen megbeszéljük a párral a lehetőségeket. A kiküldött árajánlat után pedig újra egyeztetünk, hiszen, ha túl soknak találják a költségeket, akkor sem szabad pánikba esni. Ekkor nem az a megoldás, hogy másik dekoratőrt keresnek! Az alapanyagárak sajnos sehol sem olcsóbbak és nem is kell lemondani teljesen a megálmodott látványvilágról. Néhány átcsoportosítással, egy két elem elhagyásával vagy kicserélésével tudjuk szűkíteni a keretet, miközben az egység és a stíluselemek megmaradnak.

Mik a további kihívások az esküvői dekorációt illetően ebben a modern, felgyorsult világban?

Azon kívül, hogy mindig mindenki azonnal szeretne választ a kérdésére, sajnos az idő tényező a másik oldalon is lerövidült. Egymást érik az esküvők, sokszor péntek, szombat és ma már akár vasárnap is tartanak esküvőt egy-egy felkapott helyen. Ilyenkor nagyon rövid az idő arra, hogy a végleges helyére kerüljön a dekoráció, nincs sok idő a helyszínen alakítgatni, ott már csak a végső elhelyezésre van idő. Éppen ezért nagyon fontos a megelőző háttérmunka, ami nem is látszik a végeredményen. Sokszor az egész koncepciót kitalálni is többnapos gondolkodást jelent, a kellékek összeválogatásáról, beszerzéséről, a virágkompozíciók megalkotásáról már nem is beszélve. 

Ha már a helyszínt említetted az egész esküvő és szerintem a látványnak is a fő meghatározó eleme a helyszínválasztás. Az esküvői dekoráció megálmodására, a dekoratőr felkeresésére már mindig lefoglalt helyszín tudatában kerül sor. Mi a helyzet akkor, ha a megálmodott dekorelemek nem passzolnak az adott helyszínhez, ilyenkor mit tehet egy dekoratőr?

Tény, hogy a közkedvelt rusztikus (vagy vintage) stílushoz autentikus helyszín illik, de olyankor sem kell teljesen lemondani az elképzelésekről, ha nem adott ehhez minden. Néhány elem kicserélésével, semleges kiegészítőkkel közelebb lehet hozni az elképzeléseket az adottságokhoz. Ilyen esetben is fontos az egyeztetés, a megbeszélések során én magam is szoktam javasolni, ha valami nem feltétlenül illik az összképbe, vagy a helyszín adottságaihoz, ilyenkor kompromisszumkésznek kell lenni, mind a mi részünkről, mind a pár részéről. Ha ragaszkodnak bizonyos stílusidegen részlethez vagy egy kevésbé összeillő színpárosításhoz, akkor azt is összehangolhatjuk további kiegészítőkkel, vagy épp apró elemekbe történő csempészésével. 

Végül pár jellemző népszerű dekorelemet felsorolnál nekünk?

Az előbb említett rusztikus (vagy vintage) stílus évek óta hódít, mindig egy kicsit modernizálódva. Idén a terítő nélküli rusztikus fa asztal, futóval díszítve hódít ezen az irányzaton belül. Nagy kedvenc továbbra is a greenery, az erősebb zöld színnel a fókuszban. Hódítanak a geometrikus formák, melyek sok stílusirányzatba beleilleszthetőek. Örök klasszikus a rózsa és a pasztellszínek. A tavalyi év felfedezése és térhódítása pedig egyértelműen a nude színvilágú szárazvirágos, pampafüves irányzaté, amely azt gondolom most indul igazi hódító útjára.

Összességében elmondhatjuk az esküvői dekoráció tekintetében, hogy bármilyen stílusra is essen a választás a legfőbb, hogy a pár tudjon azonosulni vele. Egy kis egyediséget lehet belecsempészni az érdeklődési körükből, ekkor teremthető meg az a miliő a nagy napra, amelyben igazán felszabadultan tudnak majd ünnepelni. Nagyon fontos a bizalom a kiválasztott dekoratőr irányába és a kétirányú kommunikáció, így az elképzelések, az adottságok és a költségek teljes összhangba hozhatóak és senki nem fog csalódni. 

Ha dekoratőrre lenne szükségetek keressétek Violettát és a Varga’s Party és Dekor csapatát. /A fényképek a Varga’s Party és Dekor tulajdonai, felhasználásuk engedélyköteles/

Ha pedig szeretnétek az egész napot biztos kezekben tudni, hogy a dekorációtól kezdve, a szertartás kellékein át, egészen az ételekig és a zenéig minden a helyén legyen, jól jön egy szakértő külső segítség, ilyen az esküvői koordinátor.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük