Gondolatébresztő esküvő

Az esküvő életed legszebb napja vagy hátralévő életed első napja?

Talán egy kicsit nyilvánvaló, hogy én itt a RoseGoldnál az esküvők megszállottja vagyok. De mint minden más dologhoz az életben, jól jön egy kicsit más irányú perspektíva. A mai TIPP csak egy szelíd emlékeztető azoknak, akiknek szükségük van rá. Arról hogy maga az esküvő  napja nem a minden és a vég. SŐT, ez a kezdet, ez az első nap az életetek hátralévő részében – nem több és nem kevesebb. 

Sokszor hallom ezt: az esküvő előtt, az esküvő alatt, és még olyanoktól is, akik 10 évvel ezelőtt házasodtak össze. Azt mondják, hogy az esküvőjük „életük legszebb napja” volt, és ez nyugtalanító érzést kelt bennem. 

De értem én, átfutod a Pinterest egyik oldalát a másik után, és azt kérdezed magadtól, „ez lesz életem legjobb napja?”. Valahol az asztaldíszek és a főételek választásának áradata közepette könnyű elcsábulni, hogy a tökéletességet hajszold, hogy a napod „tökéletes” legyen.

A filmekben sincs másképp

Ráadásul a mozi, a tv is ezt sugallja nekünk „A film vége az esküvő és a minden jó, ha jó a vége.”. Szóval függetlenül attól, hogy milyen nagymenő feministák lettünk, valahol mélyen az agyunkban ott van egy üzenet, ami azt mondja, hogy ennél sokkal jobb már nem lesz.

A filmek nem adnak útravalót az esküvő napján túl. Így az élet konvencióinak ellenőrző listáján haladva próbálunk lavírozni, általában a következő a terhesség a listán.

Egyszer voltam egy esküvőn, ahol a menyasszony apja az alábbi áldást mondta a lányának a nap kezdetén:

„Legyen a mai nap az a nap, amikor a legkevésbé szeretitek egymást”.

Ilyet még soha nem hallottam! Az egyedisége megragadt bennem, pedig elsőre elcsodálkoztam, de aztán megértettem és örökre belém égett.  

esküvő

Hiszen ez az egyszerű mondat nem kevesebbet takar, minthogy: „Az esküvőd napja egy csodálatos nap, tele gyönyörű pillanatokkal, finom ételekkel, és egy teremmel, ami tele van olyan emberekkel, akiket szeretsz. De a mai nap csak a kezdete annak, ami remélem, hogy egy felfelé ívelő út lesz számotokra. Szeretném, ha visszatekintve az esküvőd napjára azt mondanád: ‘az nagyon jó volt, de csak 30 évnyi gyönyörű és nehéz nap után tanultam meg úgy szeretni téged, ahogy most szeretlek.”

És az apuka tudta, mert megélte a film vége utáni éveket. És én is nyugodtan kijelenthetem 17 évnyi házasságban eltöltött évvel a hátam mögött, két remek gyermek anyukájaként, hogy megannyi szép nap van már mögöttünk az esküvőnk óta és remélem még rengeteget lesz alkalmam megélni.

Tehát miközben a nagy nyomás alatt állsz, hogy mindent megtegyél, hogy az esküvőd napja „életed legszebb napja” legyen, ne feledd, hogy ami ezután következik, az csak egyetlen nap. Egy gyönyörű egyetlen nap, amelyen túl egy gyönyörű házasság vár rátok. Amelyből erőt meríthettek, hogy még jobban szerethessétek egymást az elkövetkezendőkben. Épp ezért én inkább azt kívánom, hogy legyen az esküvőtök eddigi életetek legszebb napja!

Tetszett, amit olvastál? Akkor kövess facebookon és instán is.