Csokordobás

A csokordobás hagyománya évszázadok óta létezik, a menyasszony a háta mögé dobja a csokrot, ahol a még hajadon nők próbálják elkapni. Aki elkapja a csokrot, állítólag az következik az esküvők sorában. 

A csokor dobálás hagyománya, amelyet ma ismerünk, Angliában kezdődött az 1800-as években, de igazából az eredete ennél régebbi. Az 1800-as évek előtt jó szerencsének számított egy hajadonnak, ha az esküvő napján megérintette a menyasszonyt. A reménykedő egyedülálló lányok gyakran végül megrohamozták a menyasszonyt a szerencse reményében, hogy  hamarosan ők is összeházasodhatnak.

A legenda szerint néhány nő odáig is eljutott, hogy megpróbálta hazavinni a menyasszony esküvői ruhájának egy darabját emlékként, majdhogynem letépve ezzel a ruhát az aráról. A menekülés érdekében a menyasszony gyakran inkább  eldobta a csokrot és futott. 

A csokordobás hagyománya az évek során megmaradt, és szórakoztató módon fejlődött, hogy a menyasszony megoszthassa a reflektorfényt egyedülálló barátaival.

csokordobás

Ki vesz részt a csokordobásban? 

A hagyomány szerint minden hajadon nő részt vehet a csokor elkapásában. Ha azonban az egyedülálló barátok nem akarnak részt venni a hagyományban, nem szabad kényszeríteni őket. (Lehet, hogy frissen egyedülállók, vagy különösen magányosnak érzik magukat abban a szituációban.) Ilyenkor akár csavarhatunk is a dolgon és ha sok a gyerek, akkor nekik szervezhetünk csokor helyett édességdobálást.

Milyen csokrot érdemes eldobni?

Ha a mennyasszony meg szeretné tartani a saját csokrát, akkor érdemes egy kisebb, de a fő csokorhoz hasonlatos bokrétát rendelni.

Mikor történik általában a csokordobás? 

Nincs szigorú szabály arra vonatkozóan, hogy mikor kell ennek bekövetkeznie, de ez általában a szertartások után szokták megtartani, amikor még együtt van a násznép és könnyen kihívhatóak a hajadonok.

De nincs szigorú szabály arra nézve sem, hogy ezt kötelezően meg kellene valósítani egy esküvőn. Akkor érdemes beépíteni a programba, ha a szingli hölgy vendégek is nyitottak lehetnek rá.

Egy esküvőszervező nagy segítség lehet a csokordobásnál is, hiszen egy pillanat alatt észrevétlenül cseréli ki a csokrot a kezedben a dobócsokorra, valamint segít beépíteni a nagy nap frogatókönyvébe, ha pedig alternatív megoldáson gondolkozol, van néhány remek ötlete. De ha még mindig nem hiszed, hogy egy esküvőszervező a segítségedre lehet, akkor regisztrálj az INGYENES 30-45 perces esküvői konzultációra ITT!

Tippekért, inspirációért és szervezési ötletekért pedig kövess facebookon és instagramon!