Tortavágás hagyománya

Az esküvői torta egy virágokkal díszített ünnepi alkotás. Szép és teljesen finom, de tényleg csak egy sütemény? Vagy valami többet jelent? Az egyszerű vágótortától a lélegzetelállító ötszintűig, a torta kialakítása nem biztos, hogy olyan egyszerű, mint ahogyan azt sokan gondolják. Olvass tovább, hogy megismerhesd ennek a süteménynek a történetét, a tortavágás jelentőségét.

Az első esküvői torták tulajdonképpen a menyasszony termékenységét ösztönző hagyományok eredményeként jöttek létre. A római korban a búzaszemek termékenységet jelentettek, és a gyermekáldás biztosítása érdekében az új házasok felé dobták. Az ókori Görögországban is hasonló jelentéssel bírtak a búzaszemek, de az esküvők kialakulásával a búzát végül süteményekké sütötték. Az évek során pedig a jólét jeleként a családok elkezdték halmozni a süteményeket. A viktoriánus korszakban az esküvői tortákon elterjedt a fehér hab, mivel a fehér tisztaságot és szüzességet képvisel, azóta a menyasszonyi torták világos színűek, de ma már nem ragaszkodnak a kimondottan fehérhez.

tortavágás

Az esküvő, a lakodalom fontos részét képezi az esküvői torta, megjelenésében és ízében illeszkedik a pár stílusához, ízléséhez. A tortavágás pedig egy külön műsorelem az este folyamán, amikor is a pár közösen szeli fel a legfelső vagy a vágótortát. Magyarországon elterjedt hagyomány, hogy ilyenkor figyelik, hogy az ifjú pár melyik tagjának van felül a keze, mert a néphiedelem szerint “az fogja hordani a nadrágot” a házasságban.

Nyilván nem kell ezt ennyire szigorúan venni, de jó móka megfigyelni az ilyen apróságokat a tortavágás során is.

Esküvői torta tervezés és választás előtt pedig ne felejtsd el elolvasni a blogban korábban erről megjelent cikket.

Tippekért, inspirációért és szervezési ötletekért pedig kövess facebookon és instagramon!