Ülésrend

A lakodalom elrendezésének és alaprajzának megtervezése az ülésrend

Attól függetlenül, hogy, hol tartjátok az esküvőt, legyen az művelődési ház, étterem, hotel vagy sátor a szülők gyepén, meg kell tervezni a lakodalom helyének alaprajzát. A táncparkett, az asztalok, a színpad és a bár(ok) elhelyezésének kitalálása is fontos feladat. Rendkívül fontos annak biztosítása, hogy elegendő hely álljon rendelkezésre az asztalok között a vendégek kényelmes mozgása és a kiszolgálás érdekében egyaránt, mindezt úgy, hogy meghitt hangulatos teret hozzunk létre. Ezen belül ki kell alakítani a tényleges ülésrend et.

Számos tényezőt figyelembe kell vennie, a mozgás, a láthatóság és az elérhetőség a legfontosabb szempont, amire figyelni kell, lehetővé kell tennie a vendégek számára a szabad mozgást, és jó kilátást. A vendégeknek el kell tudni könnyen érni a mosdókhoz, a táncparkettre és a bárokhoz, mindezt úgy, hogy a helyükről viszont jól látható legyen az főasztal és a táncparkett is.

A kiválasztott helyszínnek gyakran vannak jó elrendezési javaslatai, de ha olyan helyszínre esett a választás, ahol nem sok esküvőt rendeznek, akkor lehet, hogy saját ötlettel kell előállni. 

Kezdjük a táncparkett és a zenekar/dj elhelyezésével. Arra figyeljünk, hogy ne ezen keresztül kelljen közlekedni pl. a mosdó felé.

Decorated in white color hall for an event

Fontos kérdés a főasztal elhelyezése és létszáma is. Olyan helyre kell kerülnie, ahonnan az ifjú pár is lát mindent és ahol őket is mindenki láthatja, hiszen mégiscsak ti vagytok a nap fő eseménye. 🙂

El kell dönteni, hogy milyen alakú és mekkora asztalokat szeretnétek (amennyiben van választási lehetőség rá), kör téglalap vagy négyzet alakúak és azok milyen elrendezésben legyenek elhelyezve, szem előtt tartva a fentebb említetteket. Nem szabad túlzsúfolni az asztalokat, ne akarjunk tíz főt ültetni a nyolcas asztalhoz.

Amennyiben szeretnétek el kell helyezni a candy bár, gyereksarok vagy bármi egyébhez szükséges asztalokat.

Végül a legnehezebb feladat az ülésrend megtervezése, amit a főasztallal érdemes kezdeni, majd a közvetlen családtagokkal, végül ezek köré építjük fel a többieket.

Ülésrend megtervezése

Vannak dolgok, amiket egy esküvőszervező vagy koordinátor sem tud megcsinálni az ifjú pár helyett, ezek között van az ülésrend megtervezése. Mindig javaslom az ültetett elrendezést, hiszen így biztosítható, hogy ne legyen keveredés, hogy a családok együtt ülhessenek és mindenki olyan körben, ahol nem érzi magát kínosan. Fontos az is, hogy a felszolgáló személyzet is tisztában lesz vele, hogy hol ülnek a különleges étrendet igénylők.

Mire ehhez a lépéshez értek már nagyjából el kellett dönteni az asztalok formáját és méretét.
Elsőként el kell határozni a főasztal létszámát és ülésrendjét. 

Kiemelt helyet kapnak az örömszülők, a főasztalhoz legközelebbi helyeken, a nagyszülőkkel testvérekkel együtt. Természetesen a dolgok bonyolulttá válhatnak, ha elvált szülőkkel (vagy más bonyolultabb családi körülményekkel) van dolgod. 

Ha fogalmad sincs, hová helyezhetnétek el szüleid közeli barátait, kérd meg anyukádat és leendő anyósodat, hogy segítsenek az asztalok rendezésében, hidd el örömmel vesznek részt benne. Általában hasznos bevonni a szülőket az ülésrend kialakításába. Ha van hely például a családi asztal(ok) nál, akkor biztosan elmondják, hogy milyen közeli barátokat vagy más családtagokat szeretnének az asztalukhoz ültetni. És ha a közelben lesz még egy család és barát asztal, akkor ők is segíteni akarnak a vendégek helyének kiválasztásában.

Miután véglegesedett, hogy ki jön el, az első lépés az, hogy kezd el csoportosítani a vendégeket aszerint, hogy honnan ismeritek őket, például: családtagok, középiskolás barátok, főiskolai barátok, munkahelyi barátok stb. Ez nem azt jelenti, hogy a csoportok szerint kell leültetni, de elkezd egy kép kialakulni arról, hogy ki ismeri már egymást.

Fontos szempont, hogy az idősebbeket esetleg érdemes távolabb ültetni a zenekartól/dj-től, míg a fiatalabb táncolós vendégeket lehet közel ültetni.

Használhattok ehhez digitális tervezőt, de aki szereti a papírt tologatni, az cetlikkel is alkothat.

Végül már csak el kell küldeni minden érintettnek az ülésrendet és gondoskodni kell róla, hogy valóban megtalálják a helyüket a vendégek, ültetőkártyával és az ülésrendet tartalmazó táblával. És ne feledjünk tartalékolni, a mai helyzetben sajnos még az utolsó pillanatban is változhat a vendégek listája. Egy esküvői koordinátor viszont ezt már gördülékenyen megoldja.

Az elrendezés megtervezésében segítségedre lehet egy esküvőszervező, a még mindig nem hiszed, hogy miben, akkor regisztrálj az INGYENES 30-45 perces esküvői konzultációra ITT!

Tippekért, inspirációért és szervezési ötletekért pedig kövess facebookon és instagramon!